Regnkläder för hundar sökesIdag regnar det i Göteborg och så här ser en hund ut efter att ha träffat bästa buskompisen Frida i gatgruset. Lyckligtvis gillar han att sitta i duschen och bli avsköljd.

Mer pysselhörna och nytt målarprojektÄnnu en blid från min pysselhörna. På hyllan har jag nu gjort plats för mina uppiffade papperslådor som nu innehåller målarfärg och andra målartillbehör. Byrån till höger i bild är mitt senaste loppisfynd. När jag har målat både bord och byrå i vitt tror jag att intrycket kommer bli mer enhetligt och passa in mer i lägenheten än vad det gör nu. Den lilla byrån på tänkte jag behålla som den är.

(Ni ser också vilken härlig korg med tvätt som väntar...)Byrån har det lilla extra, ett fint gammalt beslag.

Om kreativitet och om att leva

Imorses var jag på yoga och passet avslutades med en kortare meditation och några tänkvärda ord. Att leva är att vara kreativ. Jag har gått och funderat på dessa sedan dess. 

Jag har länge sagt att jag är inte kreativ och att vissa människor är helt enkelt inte lika kreativa som andra. Jösses, jag inser vilken tråkig och onyanserad inställning till livet jag har haft! Att det är bara vissa som har förmånen att vara kreativa, att leva livet. Kreativitet handlar om att skapa. Att skapa är att måla tavlor, forma lerkrukor, designa kläder och konstruera webbsidor. Att skapa är också att cykla, paddla kajak, laga mat, sortera tvätt, sminka sig, måla naglarna, bädda sängen, skriva, läsa, drömma... Att skapa är att leva här och nu. Att leva är att vara kreativ.

En helg - tre årstiderI lördags hittade jag lökar i rabatten...... och vi satt ute i solen och gottade oss...... och väntade på att kött och fisk skulle bli klart på grillen. Riktigt vårväder hos vänner i Skövde!På söndagen var vi ute och gick med Marley och konstaterade att det kändes som höst.Vid Andreas morföräldrars sommarstuga låg det ett djupt lager snö på marken och tjock is på sjön. Hmm...vinter?

Dagens lycka


Foto: Jenny Svensson

Idag möttes jag av måsarnas skratt och solens strålar i ansiktet på morgonpromenaden med Marley. Jag blev alldeles lycklig - jag bor vid havet och det är vår! Tänk att så lite kan göra så mycket.

Pysselhörna med stort PLäshörnan är ett minne blott. Vi bar ner ett bord vi hade från vinden och som jag vid första anblicken tyckte var alldeles för stort och klumpigt. Nu har bordet bott in sig och jag kommit på andra tankar. Det är ju fullkomligt perfekt med ett stort bord! Tanken är att det ska målas vitt så småningom. Den lilla byrån på bordet är ett loppisfynd.Ovanför bordet sitter en hylla. Där förvarar jag mina penslar i glasburkar. Presentpappersbitar och andra pappersark är samlade dekorativt i en plåtblomlåda. Jag är hur nöjd som helst med min nya hörna! Det bästa av allt är att jag blir väldigt pyssel- och sysugen när allt står framme. Inget upp och ner, fram och tillbaka med saker, de står redan där de ska stå.

Vad är "R" för märke?Jag har fyndat lite kläder på second hand det senaste. Bland annat en skjorta och en kofta, båda i märket R. Jag har inte hört talas om detta märke innan och är nyfiken vad det är för något och vilka som säljer det. Någon som vet?

Sju tecken på att våren är kommen> Knoppar, blad och de första blommorna börjar titta fram.

> Vi väcks av fågelkvitter varje morgon.

> Elementen är avstängda eller nedskruvade till läge 1.

> Vårkappa, vårvantar och vårskor på!

< Cykelsäsongen har dragit igång.

> Trottoarer och gator är snöfria men ännu inte helt grusfria.

> Hagas uteserveringar fylls med fika- och sollystna människor.


Fyll gärna på listan!

När man är stor måste man vara snällDen här tavlan är bland det första man ser när man kommer hem till oss. Från hallen rakt in i vardagsrummet. Tavlan påminner mig om Andreas. Han är stor (1,96 m) och den snällaste personen jag vet.

Påfyllt i pysselhörnan......med sytråd. Hittade ett gäng med trådar vid mitt senaste loppisbesök. De kostade mellan 5 till 10 kronor per styck så jag passade på att köpa trådar i färger jag tycker om. Jag resonerade som så att tycker jag om färgen kommer jag förmodligen sy något i den nyansen någon gång! Jag har för tillfället mina sytrådar framme på ett tårtfat mamma har köpt till mig, på second hand såklart....och knappar i en glasburk. Knapparna har jag samlat på mig genom att ta tillvara på extraknappar till plagg och köpa fina knappar jag hittar på second hand. Dessutom brukar jag alltid sprätta bort knappar från klädesplagg som är slitna och ska slängas. Jag kallar mig miljömedveten. Andra skulle nog kalla mig snål. :)...med snören och band. Jag fick den här smarta galgen av mina svärföräldrar i helgen. Jag tror den är köpt på Balders Hage här i Göteborg. (Tyvärr blir bilden suddig när jag laddar upp den på bloggen, men jag ville visa vilken käck grej jag har fått!)

Mer födelsedagsfirande

I helgen har det blivit lite mer firande av min 25 års dag. Familj och släkt har varit på besök. De har förstått vilken färg som går hem hos mig.

Åtta saker ni inte visste!

För några dagar sedan utmanade Helena andra bloggläsare att berätta åtta saker om sig själva (som de flesta inte vet). Jag tyckte detta lät roligt så jag nappade på utmaningen! Här kommer alltså lite mer mer eller mindre nyttig information om tjejen bakom Hemtrevligt hos Johanna:

1. Jag har bott i södra Spanien i några månader och rest runt i Sydamerika i ytterligare några månader och pratar därför spanska. Då - obehindrat. Nu - med lite mer eftertanke, men det finns där!

2. Jag och Andreas har börjat läsa italienska. Mina försök till att prata italienska blir med spansk brytning!

3. Jag kan räkna upp 17 spelare i Milan utan problem. (Mycket tack vare en fotbollsintresserad sambo). Jag anser mig inte vara särskilt intresserad egentligen...

4. Mitt favoritgodis är choklad i alla former.

5. Jag drömmer om ett hus vid havet.6. Mitt drömresemål är Mexiko. Jag vill både besöka turistbadorterna och åka ut till landsbygden och möta landsbefolkningen.


7. Jag tränar yoga och har upptäckt hur skönt det är för både kropp och själ.

8. Jag har varit "aktiv pysslare" i knappt ett år - fast jag har nog alltid haft det inom mig!

Jag gör som Helena och skickar utmaningen vidare till de som vill anta den! Samtidigt vill jag tacka er för alla fina kommentarer och önska er en trevlig helg.

Hemmets hjärta

Köket är hemmets hjärta är ett uttryck som används ofta i inredningssammanhang. Jag läste till och med i en inredningstidning att de får redigera bort denna typ av uttryck för att annars skulle de förekomma i nästan alla hemma-hos-repotage! Att köket är hemmets hjärta må vara en klyscha, men det ligger något i det. Jag drömmer till exempel om ett hus med ett stort kök med många arbetsytor och där alla får plats runt bordet utan att trängas... Kök är inne just nu. Och du kan i princip få det kök du önskar, variationsmöjligheterna är oändliga. Köksluckor i trä, svart, vitt eller rött. Öppna hyllplan eller höga skåp. Arbetsskiva i ek, valnöt, betong eller marmor... Ja, i princip precis så du vill ha det. Jag har sammanställt några olika köksstilar och min tanke är att vi ska ha en omröstning, vilken är den "hetaste" kökstrenden nu?

Min favorit är nr 2! Vilken är din?


1. Rostfritt, betong och öppna ytor


Bild från Sommar med Ernst


2. Vitt, lantligt och rustikt


Bild från Allt i Hemmet


3. Pastell, pärlspont och 50-tal


Bild från Hus & Hem (UnderbaraClaras kök)


4. Klassiskt, enkelt och stilrent

Bild från Sköna Hem


5. Färgstarkt och modernt

Bild från Kökstrender

Nu ska maskinen träsNu har jag införskaffat mig sytrådar och är redo för att börja sy. Jag har faktiskt inte kommit till skott än fast det var ungefär tre veckor sedan jag fick min symaskin. Varken tid eller ork har infunnit sig, men idag är jag peppad till tusen. Jag har massor av idéer och vet inte riktigt var jag ska börja! Till och börja med ska jag ta tag i byxlagningarna som har lagts på hög. Jag förstår inte hur Andreas lyckas få hål på tre byxor inom loppet av en vecka... Sedan så får vi se vad jag trär i för tråd och klipper i för tyg.

25!

Tänka sig att jag fyller 25, det känns mycket och lite på en och samma gång. Mycket för att jag tycker att tiden går så fort. Sju år sedan jag tog studenten, herre min je! Jag kommer fortfarande ihåg hur det kändes. Så härligt. Så fritt. Samtidigt känner jag mig ofta väldigt ung (i jobbsammanhang) med mina nu 25 vårar då mina kollegor oftast har barn i min ålder. Dessutom har det hänt otroligt mycket under de sju åren. Jag har varit ute och rest, bott utomlands, jobbat, pluggat, fått en rad nya goda vänner, blivit hundägare och sist men aboslut inte minst träffat Andreas.Imorse vaknade jag pigg innan klockan ringde men låg snällt kvar i sängen för jag visste vad som väntades. Jag lyckades somna om och när jag väcktes av sång, ballonger och frukost sov jag riktigt djupt. Så på ett sätt blev det en överraskning i alla fall! Frukosten serverades vid köksbordet. Det gamla vanliga som Andreas vet att jag gillar. Gröt och rostmackor. Morotskakan avnjöts till eftermiddagsfikat istället.Av Andreas fick jag en hortsensia i vitt och ljusrosa. Vi har kommit överens om att vi inte ska köpa något speciellt till varandra utan lägga pengarna på en weekend i vår/sommar istället. Så en blomma var perfekt och fin!Firandet började egentligen igår med att min syster bjöd på mat. Fläskfilé i ugn och klyftpotatis. Riktigt lyxig måltid det. Smarrigt! Jag fick Leilas senast kokbok som jag hade önskat mig. Hennes första bok gillar jag jättemycket. Jag kan bara sitta och bläddra i den för alla fina bilder och smaskiga recept. Hoppas den här är lika bra. Jag har faktiskt inte kollat i den här innan utan har förutsatt att hon håller måttet! Sedan har jag även fått, lite i förskott, min efterlängtade symaskin.

Underbar dag att fylla år på för nu är våren här. På riktigt!

Kinesiska tapasPåsken 2009 var jag och några kompisar en vecka i Beijing, Kina. Det var en häftig resa på alla sätt. Kinesiska muren, Himmelska fridens torg, Förbjudna staden, Minggravarna, Fågelboet (OS-arenan)... Jag tycker att bland det bästa när jag är ute och reser är att få ta del av landets matkultur. Vår guide sa att kineser äter allt som har fyra ben förutom bord, det vill säga ALLT som rör sig. På gatorna kunde man köpa levande skalbaggar på spett, grillade fårtestiklar och andra diverse delar av djur som jag kände att jag inte behövde veta vad det var för något. Jag kan tyvärr inte skryta med att jag åt något av det där. Vi försåg oss själva med lite finare restauranger (fortfarande billigt) där vi kunde utläsa på menyn vad som serverades på tallriken. En kinesisk måltid består av många smårätter. Som tapas, fast i Kina. På en stor roterande platta serveras alla rätter och därifrån får alla runt bordet plocka det man vill ha på sin egen tallrik. Ris serveras i en skål bredvid.I helgen hade vi kinesisk afton. Vi gjorde som så, som vi ofta gör när jag träffar mina vänner, att alla tar med sig något till matlagningen. Till denna afton hade varje par gjort två-tre smårätter var. Jag har skrivit det förr, men jag tycker att det är en så bra idé att var och en bidrar med något till maten. Värdparet behöver inte laga mat hela dagen och stå för all planering. Dessutom kan middagen bli full av överraskningar! Ett tips är att ha ett tema på middagen, till exempel ett land. Det är också smart att ha lite koll på vad de andra ska laga så att det inte blir tre snarlika rätter på bordet.

På tallriken i den översta bilden ser ner vitlöks- och persiljechampinjoner och chilipotatis i bakgrunden samt aubergineröra och örtmarinerade minimajs och kronärtskockshjärtan i främre delen av tallriken. I den nedre bilden har stekta paprikor och räkor i ostronsås dukats fram.

Tillsist vill jag bara säga att kinamat i Sverige smakar inte på långa vägar så gott som det smakar i Kina. Det är inte ens samma smaker och som sagt så mycket godare!

Gårdagens och dagens


Skjorta från H&M Herr och armband från klädbytardagen

Skjortan har jag hittat i Andreas garderob och är ett av mina favoritplagg. Jag kan medge att jag blev en aningen förvånad att hitta en ljusrosa skjorta bland galgarna. Han hade köpt den till ett spex i skolan och lär aldrig mer använda den. Den skär sig med hans rödlätta hår. Hihi. Tur att han har en flickvän som är tokig i rosa!

Förgyllda ramarNär jag målade min loppisfyndade furuhylla för ett tag sedan passade jag på att även förgylla några gamla träramar.  Till skillnad från hyllan var det inga pilliga hörn och kanter så det var skönt att inte vara så noggrann och bara slänga på lite färg på ramarna. Jag har haft de i många år och har en gång i tiden målat de i silvergrått. Guld passar bättre in i vår gemensamma lägenhet, så guld fick det bli!


Fredagstrött

Vissa fredagar är jag helt slut och orkar inte göra mer än att lägga mig i soffan eller sängen. Ligga där och inte göra så mycket mer än så. Idag är en sådan fredag. Det verkar inte som om jag är ensam att känna så... Hund och matte kommer ha en livad kväll när husse är borta.


Mellanmålstips

Jag är en sådan person som behöver äta ofta. Ett mellanmål på eftermiddagen är en självklarhet för att jag inte ska vara vrålhungrig och orkeslös till kvällsmaten. Jag har börjat att variera vad jag äter till mellanmål, det kan bli lite tradigt att äta smörgås och yoghurt varje dag. Här kommer två tips på enkla och mumsiga mellanmål.


Keso blandat med russin och solroskärnor. Nyttiga fetter som gör att jag håller mig mätt en längre stund.


Fruktsallad med apelsin, banan och russin. Fräscht och nyttigt.

Snö på tvärenVad hände? I dagarna två har det varit riktigt vårlikt. Solen har visats sig från sin bästa sida och isfläckarna i parken började äntligen ge sig vika. Inte hade jag räknat med att det skulle snöa på tvären och att ett vitt lager skulle täcka marken i parken.

PenselförvaringJag låter mig inte hindras av det klumpiga bordet till min pysselhörna utan har börjat fixa så smått med annat. Jag vill att så mycket som möjligt av mina pysselsaker ska stå framme istället för att gömmas i lådor. Det ska vara lätt och tillgängligt att pyssla.Några av mina penslar har jag ställt i en ursköljd syltburk. Klistret från etiketten ville inte lossna från glaset. Istället för att trassla med att få bort det tryckte jag på en pappersbit som satte fast sig själv. Den enda jag behövde göra var alltså att klippa till en lagom stor bit fint papper. Lätt som en plätt!


Tant MarleyMarley ser minst sagt ut att ha åldrats i förtid. Visserligen är det sju hundår på ett människoår. Enligt hundårsprincipen är han då 10 år, inte 80. Han ser ut som en vis äldre dam. Eller som en påskkärring! Oavsett vad, är han före sin tid.

Tillspetsat


Alla våra orkidéer har tappat alla blommor samtidigt och ser kala och ledsna ut. Bladen är dock fina och välmående så nya blommor bör dyka upp så småningom. Vi har dock ingenstans att ställa orkidéerna för rehabilitering. Ingen gardin de kan gömmas bakom eller en fuktig tvättstuga. Därför får de stå kvar där de står med en tygtorkidéblomma nedstoppad i barken, i väntan på äkta blommor. Nu ser den i alla fall frisk ut.Innerkrukan är egentligen för stor för ytterkrukan. Jag döljde den fula plastkanten med en bit tårtpapper och så blev det en kruka med spets istället.Även krukorna i fönstret fick "nya" blommor och ser riktigt välmående ut. På denna orkidé har det börjat komma två knoppar så förhoppningsvis kan tygblomman åka upp på vinden inom kort.

Sol, semlor och picknickIdag känns det verkligen som om våren är på intåg. Blå himmel, strålande sol och inte allt för blåsigt. Solglasögonen på, kaffet och tevattnet kokat och korgen packad. Nu ska picknickas! Vi köpte med oss varsin stor semla från ett av alla fik i Haga och gick ner till kanalen och satte oss i solen.Mums var det! Jag har faktiskt bara ätit en semla hittills i år så jag tycker fortfarande att det är så där lyxigt gott.Andreas tog kort på "fel" ställe med "fel" inställningar. Tji fick jag, för det blev rätt häftig bild ändå.

Klädbytardag 2011Idag har jag som sagt varit på klädbytardag! Vi var runt femton personer som hade minst 10 plagg respektive accessoarer med sig. Majoriteten hade nog med sig ännu mer. Så ni kan ju tänka er vilka mängder av tröjor, linnen, klänningar, kjolar, byxor, jackor, smycken, väskor och sjalar det fanns att välja på!Ju fler man är, desto fler plagg och även desto fler som konkurrerar om plaggen. Konstigt nog brukar det ändå inte vara så att man rycker i samma klädesplagg eller accessoar. Ibland hinner dock någon före, som med det här silverhalsbandet som jag hade spanat in innan byteshandeln började.Även om det var synd att jag inte fick med mig det fina halsbandet hem är jag supernöjd med dagen. Jag har utökat garderoben med den här fina rosa skjortan! Sedan hittade jag ytterligare två tröjor, en kofta, en vårjacka och en väska. Helt gratis! Det är också roligt att se att de sakerna jag hade med mig kommer till användning igen. Återvinning i allra högsta grad.

Tre kronorDessa knappar fyndade jag på mitt senaste loppisbesök. Det fanns inget pris på dem så kassörskan slog i alla tre för en krona! När jag kom hem upplyste min historieintresserade sambo att det är gamla militärknappar som satt på de finare uniformerna. Där ser man! Jag vet inte riktigt till vad jag ska använda dem än, kanske till att förgylla en tröja eller sy fast dem på en kudde istället för dragkedja... Eller så får de ligga framme bara för att de är fina.

Nu ska jag på klädbytardag och jag där räknar jag också med att fynda. Till ännu bättre priser.

Läshörna blir pysselhörnaNu har jag bestämt mig. Min läshörna i sovrummet ska bort. Här ska min nya pysselhörna vara istället. Andreas sitter aldrig här så jag har helt fria händer! Vi har som sagt en del grejer ståendes på vinden och min förhoppning var att kunna använda ett klaffbord från Ikea som Andreas hade som matbord innan jag flyttade in. I mina tankar hade jag redan målat om det och installerat symaskin, tyger, penslar och burkar med tillbehör, men när vi bar ner bordet från vinden och ställde dit det såg det inte alls ut så som jag hade föreställt mig! Bordet var för stort och klumpigt fast jag hade mätt innan. Dock får klaffbordet fungera tillsvidare. Under tiden är jag på jakt efter ett annat nättare /skriv/bord.

En guldkant i köketJag måste medge att jag var lite skeptiskt direkt efter jag hade målat dit guldkanten. Jag ångrade mig att jag inte målade hela hyllan i den ljuvliga rosa färgen istället. Men nu har vi satt upp hyllan i köket och jag är helnöjd! Så här såg den ut när jag köpte den för en tjuga på loppis.På hyllplanen har jag fyllt glasbrukar med goda teer och ställt fina antika koppar med detaljer i guld och rosa.

Utmärkelse!

Igår kväll hoppade mitt hjärta några extra slag och jag blev alldeles varm. Tänk att några värmande ord och tankar kan göra så mycket. Tack Tina (Villa Karlsund) för den fina utmärkelsen! Jag vill uppmärksamma följande bloggar:


Hos Mitt hem och jag blandar Madeleine tänkvärda och välskrivna texter med bilder ur vardagen och på inredning.


På bloggen Fabulös inspiration visar keramikern Frida upp sina
underbara kreationer. Fina bilder och mysiga texter.


Inredningsgalen ger inspiration med bilder och inredningstips.

Tanken med denna utmärkelse är att uppmärksamma bloggare med färre än 100 följare. Den som får utmärkelsen lämnar vidare den till några av sina favoritbloggar och länkar till den som gav den till dig. Skriv gärna en kommentar om bloggen du gillar.


Klädbytardagen närmar sigNu det äntligen dags för klädbytardag! För tredje året i rad anordnar min vän Charlotte dagen vi väntar på hela våren. Idag har jag gått igenom mina klädgömmor och hittat en himla massa kläder som jag faktiskt inte använder. Kläder och accessoarer som är för små, för stora, fel modell och sådana plagg jag har tröttnat på. Alla dessa kläder, sjalar, väskor och skor har jag nu samlat på sängen.

Att ha en klädbytardag är egentligen genialiskt! Det är ju inget fel på kläderna i sig utan det som inte passar mig eller jag har tröttnat på kan sitta perfekt på någon annan. Reglerna är enkla, så många plagg respektive accessoarer man tar med dit, får man ta hem. Ett tips är att samla kompisgänget på middag och be dem ta med sig ett visst antal plagg som de inte använder. Om ni har vägarna förbi Göteborg på lördag förmiddag är ni givetvis också välkomna till oss! Hör av dig för mer information i så fall. Jag ser fram emot vad jag får med mig hem på lördag.

RSS 2.0