Chokladfika helt enkelt!

 
För några helger sedan var syster och mina päron här på besök. Jag gillar (älskar, dyrkar, kan döda för) choklad. Så det fick helt enkelt bli en chokladfika! Mina saftiga hallonmuffins, två sorters choklad, fugde, och chokladdraperade mandlar. 
 
 
Mums! Jag har börjat göra dubbelsats när jag bakar, det som blir över är bara att frysa in! 
 
 
 

Stormrapport, kuddavslut och armén

Så, jag förmodar att ni har undrat hela dagen hur det gick för oss i stormen igår. (Nehä, inte...?). Jag kan i vilket fall meddela att vi klarade oss alldeles utmärkt här på västgötaslätta´ (men tyvärr klarade sig inte andra delar av Sverige sig lika bra), och de flesta av våra förberedelser var något överflödiga (eller jag menar väldimensionerade) när det väl kom till kritan. När vindbyarna nådde Skövdeland hade jag gått och lagt mig och de hade mattats av rejält.
 
 
Medan jag väntade på att ge mig in i stormens öga sydde jag ihop den här kudden (för hand!). Se så fint det blev! Men jag hade inte riktigt räknat med att kuddprojektet skulle ta mig över ett år, för nu är det så att vi (jag) har tröttnat på de starka färgerna här hemma. Det rosa ska bort och in ska mer lugna och naturnära färger (har redan inhandlat lite kuddtyg) så vi får se vart kudden hamnar tillslut. Kan hända att den får leta efter ett nytt hem.
 
 
Bakom soffan skymtar vårt senaste tillskott i inredningsväg. Vår armé. Den hade garanterat skyddat oss mot stormen igår.

Förberedelser

 
I skrivande stund förbereder vi oss för den annalkande stormen Simone. Klass 3 varning har utfärdats, så: Vi har flyttat in växter (blomkryssen har redan blivit antastade av hård vind och regn) och möbler från balkongen. Mobilerna är fulladdade, ljus- och tändsticksförråden är fyllda, mat är inhandlad (konserver och bröd som klarar strömlösa måltider), vatten har tappats upp i diverse buteljer, räkningarna är betalda (vill ju inte ha betalningsanmärkningar på grund av strömlöshet), påminnande (tillärttavisande) sms skickat till föräldrar med trädgård och syster med cykel att inte gå ut och plocka in grejer från trädgården, diskmaskin och tvättmaskin är körda. Hunden ska rastas, kaffet ska kokas och sen är vi redo för Simone. Tar vi stormen på för stort allvar? Det tycker jag inte, men det kan hända att jag har sett för mycket på National Geographic´s Doomsday Preppers. Kan hända, sa jag. Återkommer när stormen är över.
 
/Johanna, Prepper #1, boendes på fjärde våningen och är orolig för att närliggande hyresgäster balkongmöbler kommer blåsa omkring ock krossa fönster och inglasade balkonger.

Jag är ingen smartfåån

 
 
I helgen hälsade vi på mamma och pappa! Jag kom på att jag glömde kameran precis när vi svängde ut från Skövde. Så systers och Andreas telefoner fick står för dokumenterandet (nej, jag är inte skaffat mig en sånadäringa smartfåån...än). Jag, Jenny och Marley tar en sväng i skogen. Det kändes som om hösten inte kommit lika långt på kusten som här i inlandet.
 
 
Jag instuerar Andreas att foton i liggande format blir mycket bättre på bloggen. (Det borde han ha lärt sig vid det här laget...) Årets höstoutfit ser ut så här: Jacka från H&M från förra året (försöker undvika handla där av etiska skäl, men ibland har de alldeles för snygga grejer så inte ens jag, den kräsnaste shopperskan i världen, kan motstå). Skor från Vagabond, med några år på nacken. Handskar från second hand och (trumvirvel) egenstickad halsduk! Jag är så galet (se nedersta bilden) nöjd att jag äntligen är klar efter ett och ett halvt år stickande och att den blev så snygg! Precis som jag hade föreställt mig.
 
I övrigt bestod helgen av god mat (som vanligt), charader (efter övertalan från mig), sällskapsspel (efter ännu större övertalan från mig) och mys med familjen.

Vi klarar det

 
Vilken höst vi har haft! Så solig och färggrann. Det är faktiskt med lite vemod jag ser löv efter löv falla ner och virvla bort i vinden. Det blir en sorglig påminnelse om att snart är det ljusa och det färgsprakande borta för den här gången och framför oss väntar en lång mörk period. Men i skrivandes stund reflekteras solens strålar in i vårt hus och fyller köket i ljus. Jag sluter ögonen och låter höststrålarna värma mig en stund. Med ljuset kommer hoppet, vi kommer klara den här vintern också. 

Dagens lunch

 
Dagens lunch består av grönsaker från gårdagens tacos och pasta från någon dag sen. Och så lite överbliven guacamole. Enkelt och gott. 

Vilsamt

 
Jag slutade mitt vikariat förra veckan och har härmed semester! Så himla skönt och välbehövligt. Förra veckan hade jag flera tider att passa, tandläkarbesök, klippning och så vidare. Men idag har jag haft en sån där dag som jag har längtat så mycket efter. Som min kropp och själ har skrikit efter. Sovmorgon till nio, sitta ner och äta frukost i lugn och ro med tidningen, långpromenad med Marley, äta god lunch och fortsätta läsa tidningen, vila en stund på sängen, baka en kaka, sy en kudde, köra en maskin tvätt, laga mat och mysa i soffan med Andreas med Marley vid fötterna. En dag då jag frågar mig själv- vad vill jag göra nu? En sak i taget. Här och nu med mellanrum mellan aktiviteterna. Vilsamt och trevligt.

Fisksoppa från Paradiset

 
Idag äter jag sista satsen fisksoppa från helgen. Vi handlade det vi behövde och när våra middagsgäster kom satte vi dem i arbete - att laga mat tillsammans är ett underskattat sätt att umgås. Mycket trevligt! Det blev en smakrik soppa från boken under valnötsträdet av Anna och Fanny Bergenström. Låt inte alla ingredienser avskräcka er för den är supergod! 
 
Till fem personer behövs:
2 gula lökar
3 skivade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1/4 g saffran (1/2 paket)
1-2 tsk hela fänkålsfrön
2 tsk torkad timjan
1 krm cayennepeppar
1 tsk rosmarin
2 tsk flingsalt
nymald svartpeppar
1 morot i slantar
5 potatisar i små kuber
5 tomater i stora bitar
1,2 liter vatten
2 d torrt vitt vin
2 fiskbujongtärningar
2 dl grädde
700 g blandad fisk
300 g räkor (oskalad vikt)
färsk persilja
 
Fräs lök oxh vitlök varsmat i oja i en stor kastrull. Smaksätt med saffran, fänkålsfrön, cayennepeppar, timjan och rosmarin och rör om. Lägg ner morot, potatis och tomater. Späd med vatten och vin, lägg i buljongtärningarna och koka i 10-15 minuter. (Hit kan man förbereda dagen innan) Häll i grädden. Krydda med salt och peppar. Skär fisken i kuber och sjud dem i soppan 3-4 minuter. Lägg varsamt skalade räkor (de ska inte koka) och smaka av soppan. Toppa med persilja.

Lättillgängligt i pysselrummet

 
Jag är fortfarande väldigt tacksam över att vi bor större och jag har ett eget rum! Det är så himla bra för kreativiteten! Mina projekt får ligga framme och när andan faller på sätter jag mig en stund.
 
 
Som till exempel min kudde i stramaljbroderi som jag började, håll i er - för ett och ett halvt år sedan! Jag broderade bara när vi hade syjuntor sen hamnade grejerna i en påse igen och kom fram nån timme veckan därpå. Men nu har det åkt fram igen och den senaste veckan när broderiet har legat framme har det gått framåt i rasande fart. 

RSS 2.0