En grön jul

 
I år blir det en grön jul, både på julbordet och i naturen. Jag saknar snön, vart tog den liksom vägen? För några veckor sedan hade vi drivvis. Det är så himla mörkt just nu, lite snö hade behövts för att göra det lite ljusare. Jag får tända mer ljus inomhus istället. Det råder bot på mörkret.
 

Jul hos oss

 
I år har vi gran - det är något nytt för oss. Jag är nämligen väligt allergisk mot den traditonella julgranen, rödgranen. Men så fick jag höra talas om att kungsgranar ska vara mer allergivänliga. Det funkar faktiskt bra, men så står den ute på balkongen också. Pyntad med farmor Stinas julgranskulor.
 
 
Jag pysslade ihop egen jugransdekoration med ett gäng lingonröda pärlor och en bit ståltråd. Fiffigt tyckte jag om jag får säga det själv.
 
 
Under granen står två ulliga tomtar. Andreas och Johanna heter de.
 
 
Några klappar ryms också där. Åh, vad jag tycker det är roligt att slå in paket. Köpte ett gammalt nothäfte på loppis som jag gillar extra mycket.
 
 
Snart tänds det fjärde ljuset. Och vi äter årets första julbord.

På tre sätt

 
Jag äter gröt nästan varje morgon. Havregrynsgröt och linfrön är grunden, här med hallonsylt i sin enkelhet. Mjölk är inget för mig.
 
 
En julig touch med kanel som hälls i grytan. Serveras med äppelmos. God kombination.
 
 
På barndomsvis, med blåbärssoppa.

Inspiration och förflyttningar

 
Det ena leder till det andra. Det blir extra tydligt när man möblerar om. Stegen hamnade ju som sagt på balkongen.
 
 
Blomman likaså, men i ny tappning. Det är så himla bra med bloggar för att hitta inspiration. Madeleine med bloggen Mitt hem och jag skriver att hon tycker det är fint att ha blommor i soppterriner och sätta silkespapper runt innerkrukan för att dölja den. Det tycker jag med och ställer blomman i en soppterrin och rotar fram silkespapper ur en låda.

Växtligt

 
Jag vill ha mycket växter på balkongen så att inne känns ute. Det är det närmaste vi kommer trädgård för tillfället.
 
 
 
Stegen har blivit pyntad med ljus och tomte.
 
 
Efter vi fick balkongen inglasad har vi börjat använda den på ett helt nytt sätt! Förut blåste nästan möbler iväg och ha stegen på balkongen var inte att tänka på men nu kan vi inreda som ett helt nytt rum.

Svenskt hantverk

 
Vi har fått en för tidig julklapp av Andreas föräldrar. 
 
 
En traditionell tvåarmad lampa. Jag vet hur svåra de är att få tag på begagnade så det fick bli en nyproducerad. Tillverkad i Tibro, en grannkommun till Skövde. Belysningen kring soffan har varit dålig, men numer är även soffan en läsvänlig plats. Vi har en lånad puff är hemma nu, men den är för stor, för hög och fel färgnyans. Men vi gillar tanken med en puff, perfekt för långa ben eller gäster. Bidrag till en puff står också på julens önskelista.

Godaste lussebullen

 
Receptet utlovade den bästa lussebullen. En testpatrull hade provat ut den allra godaste katten. Upp till bevis! sa jag, kavlade upp ärmarna, förberedde assistenten för premiärkörningen och tog fram två påsar saffran. Med en nybakt lussekatt på tallriken kunde jag konstatera att de var väldigt goda - men vilka nybakta bullar är inte det?! Andra bullen efter några timmar kändes dock lite torr. Men torrhetens infinnande tror jag mer beror på att jag är ovan med att baka med maskin. Jag mäter/väger oftast inte mjölet, utan jag känner när degen är klar när jag bakar för hand. Så jag öste i mjöl men hade ju inget hum om när det var tillräckligt, ett präktigt bakassistent-nybörjarmisstag må jag säga. Vill ni testa lussebullslyckan, hittar ni receptet här.

Första december

 
Igår var vi i Huskvarna för det årliga julgodisbaket med mina släktingar. Två kolor, två praliner och fyllda dadlar (bilden) stod på schemat. Det blev fullt ös i köket, men när killarna finlirade med dadlarna passade jag på att ta fram kameran. De är fyllda med kokos, lite smör och en skvätt congac, blev väldigt goda! Pepparkaksdegen är i kylen, julmusiken strömmar och första ljuset är tänt. December är här!

RSS 2.0