Vinterhav

Jag älskar havet sommar som vinter. Varje dag under hela julhelgen har jag promenerat längs med havet och förundrats av dess olika skepnader.

Strax säger vi hejdå till Stenungsund för den här gången och beger oss till Skövde för nyårsfirande med vänner.

Julafton

Annandagen

Måndag

Tisdag

Målningsdags!

Jag har tänkt att göra detta hur länge som helst, ända sedan i somras faktiskt. Det har helt enkelt inte blivit av, förrän nu. Dessutom är det smidigare att måla hos mamma och pappa där både färg och målningsutrymme i garage finns! Färgval och resultat kommer inom kort.

Gamla ting


Jag gillar möbler och andra ting som har en historia. Det behöver nödvändigtvis inte vara en historia jag känner till utan känslan av forna tider gör att jag kan fantisera om vad som kan ha hänt. Ramen kommer från pappas farmor och hittades i mammas och pappas gömmor. Jag ser framför mig att den en gång har suttit ett svartvitt kornigt familjefoto i den. Mamma, pappa och barn står uppradade i söndagsklädseln framför deras boning... Nu är det åter dags för ramen att stoltsera med en ny familjegeneration, i svartvitt såklart.

Mot ljusare tider

Sedan några dagar tillbaka har det återigen blivit ljusare om dagarna. Jag har inte märkt någon skillnad än, men bara vetskapen att solen går upp tidigare var dag känns bra. Jag har inget emot vintern i sig med kyla och snö, men jag påverkas av att det är mörkt större delen av dagen. Ljus får mig att må bra! Mitt sätt att "överleva" vinterhalvåret förutom att passa på att vara ute när det är ljust, är tända en massa levande ljus runt om mig. Flera ljuskällor på samma ställe ger ett större sken och nästan känslan av solljus! Här har jag samlat mässingljusstakar i olika höjder på en rund bricka.


Jultradition

I vår familj, och säkert i många andra, har vi som tradition i juletider att ge bort blommor till släkt och vänner. Det härliga är att vi får lika många tillbaka, så hos mamma och pappa står det blomsterarrangemang i var och varannan vrå.



En annorlunda julgran


Jag är allergisk mot granar och efter att ha behövt slänga ut julgranen på julafton ett år har vi haft plastgran i flera år. Förra året tröttnade min far och mor på detta och fixade ihop en egen variant av en barrfri julgran. Rätt charmig tycker jag.

Lugna juldagar

Juldagarna har jag tillbringat i lugn och ro hos mina föräldrar, med besök av morbror och morföräldrar på julafton. Vi har ätit god julmat, gått promenader längs havet, spelat kort och sällskapsspel och har haft det allmänt trevligt. Precis så som julen ska vara tycker jag. Jag blir kvar ytterligare några dagar här och njuter av lugnet.


Köpprotest

Jag är så otroligt trött på köpmanin som uppstår varje december. Julklappar köps bara för att de ska köpas. Inte kanske för att personen i fråga behöver det eller har önskat sig det, utan för att något ska ges. Med si och så mycket kommer julhandeln att öka från föregående år förutspår försäljarna. Borde vi inte någon gång få nog av grejer? Känna att ha-behovet är mättat? Som sagt jag är så less.

Vår familj har slagit slag i saken och i år byter vi inte några julklappar. Vi har sagt att presenter är välkomna året runt istället. När vi hittar något som får oss att tänka på den andre och som vi tror att denne skulle uppskatta ger vi det till varandra då istället för att köpa något halvhjärtat i sista stund bara för att det är jul. I år har vi inga klappar under granen och jag tror att det blir en bra jul ändå.


Süßigkeiten

Här kommer fler bilder från resan, idag med fokus på efterrätter och andra sötsaker. Godsakerna serverades som buffé och då är det alldeles för lätt att äta sig för mätt!
 

Herrliche Österreich

Nu är vi hemkomna efter några härliga dagar med god mat, sköna bad och underbara vyer. Vi åkte aldrig in till Salzburg som vi först hade tänkt eftersom färden dit var dubbel så lång som vi hade trott och vi kände att det räckte att åka den sträckan fram och tillbaka till flygplatsen. Istället njöt vi vandrandes och badandes av livet i den lilla alpbyn. En av dagarna åkte tog vi liften upp och träffade skidåkarna för lunch. Tyvärr försvann solen strax innan vi kom upp till toppen, men utsikten var ändå enastående. Landskapet var helt fantastiskt och det kändes som om jag kunde gå omkring i byn hur länge som helst och insupa den friska luften och beundra omgivningarna. Tänk att få vakna med de här vyerna varje dag. Om vi inte bosätter oss vid kusten ska vi bo i Österrike, bestämde min sambo. Jag höll med, men inflikade att annars är Österrike ett utmärkt ställe för semester... Flyttplanerna lade vi ganska snabbt på hyllan, men förmodligen plockas de fram nästa gång vi besöker Alperna.

Tack för en underbar resa!


Österreich

Strax är vi på väg. Andreas pappa fyller 50 år idag och det ska firas med en långhelg i skidorten Bad Gastein med hela familjen. Trevligt! Jag och Andreas har bestämt oss för att inte åka några skidor utan ska istället njuta av semestern på spa och en dagstur till Salzburg. Marley ska vara hos Jenny. Hon är nog lika glada som vi att passa honom. Jag vet inte någon som är mer djurvän än min kära syster. Dessutom är Marley störtförtjust i henne!


Fotoiver


Jag är som tokig i min nya kamera. Jag provar olika funktioner, olika vinklar, med blixt, utan blixt, närbild, lång ifrån... Senast var det vår orkidé som fick stå modell, tur att blommor inte kan tröttna.

Allt är inte guld som glimmar

I vårt vardagsrum har vi en rad guldiga detaljer. Här kommer några guldglimtar. Takkronan är från Andreas mormor och ljuslyktorna är loppisfynd.


Flytt och presentpyssel

När jag flyttade i somras hjälpte mina föräldrar oss otroligt mycket med städning, packande och körande. Jag lovade dem på stående fot en rejäl tack-för-hjälpen-present. Det var ungefär sex månader sedan. Idag får mamma sin del av presenten medan pappa får vänta ytterligare en vecka. Bättre sent än aldrig heter det ju! Passande nog går Jennys flyttlass till Göteborg om någon timme. Vi möter dem med present och starka armar.


Jag brukar spara fina presentpapper och återanvända dem till det ena och det andra. Idag klistrade jag fast en bit papper på en kartong. På den vita kartongsidan skrev jag sedan hälsningen och vips hade jag ett personligt kort. Superenkelt och billigt!


Oregano- och basilikasalt

Mina kryddor i köksfönstret har stått sig sedan i somras, men nu när solen inte lyser lika ofta och länge om dagarna började de tillslut vekna trots mitt ömma omhändertagande. Jag gillar att ta tillvara på det som går och kom på tanken att torkade kryddor är ju faktiskt det som säljs i butiker, då jag kan ju lika gärna torka mina halvdöda växter! Jag klippte av kryddorna och lät dem torka i rumstemperatur någon dag. Sedan drog jag av bladen, hackade dem och blandade med salt. Voilà! Förmodligen inte efter konstens alla regler, men gott blev det!

Kyckling à la Johanna och Andreas

Igår kväll kockade Andreas och bjöd mig till dukat bord. Lyxigt! På tallriken låg vår specialtet; kyckling i krämig sås, tagliatelle och kokta bönor. Rätten blev till i somras då vi lät inspirationen flöda, stekte kyckling och blandade ihop alla halvanvända mejeriprodukter vi hittade till en sås. Vi slog oss själva med häpnad! Resultatet blev över förväntan och det som en gång var ett ihopkok av rester är numera en stående rätt hos oss. Så det kan gå!


Kyckling à la Johanna och Andreas

en halv burk creme fracihe
en halv burk creme fraiche Franska örter
en halv Kelda sås Fyra ostar
några matskedar mjölk
oregano
salt
peppar
ett paket kyckling
valfri pasta

(Om ni inte har några rester hemma och inte vill köpa hem flera olika sorters mejeriprodukter fungerar en hel burk creme fraiche Franska örter och en hel Kelda sås Fyra ostar lika bra. Det blir då oftast lite mindre mängd sås, men krämigare.)

Dela kycklingen och stek den ordentligt i olja och/eller smör. När kycklingen är genomstekt, häll i creme fraichen, keldasås och mjölk. Låt koka samman och puttra en stund. Krydda med oregano, salt och peppar efter smak. låt koka några minuter till. Koka pastan. Servera med sallad eller kokta bönor.

Smaklig måltid!

Nya möten

Som hundägare träffar jag många männsikor, betydligt fler än om jag skulle vara ute på promenad själv. Då är det minsann ingen som kommer fram och säger hur söt jag är eller hur stor jag har blivit. När jag har Marley som sällskap stannar jag minst en gång per promenad och pratar med någon som jag har lärt att känna genom att ha en hund med mig eller något nytt ansikte som vill slänga några ord. En hund gör det legitimt att börja prata med någon man inte känner. En hund är ett givet samtalsämne. En hund väcker minnen och känslor till liv som behöver berättas, barn vill klappa, killar gör tappra raggningsförsök, ensamma människor vill ha någon som lyssnar en stund. Jag tycker det är mysigt. Jag blir en del av ett större sammanhang och Göteborg blir en småstadsidyll för en stund.

Goldenträff i Stenungsund


Julstrumpor

Nu har jag sovit på saken och har nu på eftermiddagen varit och inhandlat en kamera! I väntan på att batteriet ska laddas kikar jag runt lite på inredningssidor. Jag hittade de här söta julstrumporna (Greengate) på elsashem.se. Den beige skulle vara väldigt fin i vårt sovrum. Samma färgskala och stil som sovrummet är inrett i. Vi har till och med en hylla med krokar där det skulle vara perfekt att hänga en eller två julstrumpor. Det enda är att från nästa torsdag kommer vi sova två nätter till i vår lägenhet innan jul. När ska vi då öppna klapparna? Kanske får bli en julstrumpeinvestering nästa år istället, men söta var de.

Kamerajakt

Jag är i stort behov av en ny kamera. Min digitalkamera har några år och resor på nacken. Den flitiga användningen har satt sina spår. Numera kan jag endast fota i dagsljus, det vill säga den här tiden på året mellan cirka klockan 9-14, om jag har tur. Om det är en sådan där dag då himlen visar sig från sin sämsta sida är det knappt möjligt att ta några kort alls. Jag får ta väldigt många kort på samma motiv för att få en bild som överhuvudtaget är möjlig att använda. Efter en rad redigeringar på datorn börjar bilden likna något som jag inte skäms upp över öronen att publicera här. Om de inte är suddiga är de för mörka eller korniga... Nu har jag som ni kanske förstår tröttnat, och där med basta! Jakten på en ny kamera har börjat och jag kan säga att det är en svårgenomtränglig djungel av märken och funktioner. Jag har totalt virrat bort mig och min budget kommer förmodligen att spricka, med råge. Jag vill ska ha en systemkamera, så långt vet jag, eller...? När jag inte kan bestämma mig brukar jag sova på saken. I natt drömmer jag om kameror.

Inramning

Nu hänger Marley i hallen och välkomnar oss och andra besökare.

Nyårsklänning

Jag är tokig i rosa! Den här underbara klänningen hittade jag på Lindex. Passar perfekt till nyår med ett svart skärp i midjan. Klänningen är gjord av återvunnet material. Klimatsmart shopping, det gillar jag!

Glasburkar

Burkarna jag hittade på loppis för två veckor sedan står nu i köket. Det blev inte julgodis i dem som jag först hade tänkt utan fina tepåsar istället. Jag är svag för glasburkar. Det ger mig en känsla av lanthandel och inköp över disk där ett handelsbiträde plockade fram det kunden önskade ur stora och små glasbehållare. Genom att fylla burkarna med något man tycker om blir de också fina inredningsdetaljer. Fint och personligt!

Trött hund och matte

Mycket bus och långa promenader i helgen har tagit musten ur både mig och Marley. Jag får vänta några timmar innan det är läggdags för mig, Marley sover redan sött. Andreas har valt kvällens film, jag ska försöka hålla mig vaken...

Buskul i snön

Marley älskar snö mer än något annat. Eller ja, snö kanske inte slår godis. Med godis kan vi få honom att göra det mesta. När han är riktigt sugen gör han alla konster han kan på rad för att vara säker på att han gör det vi sade till honom att göra. :) Idag har vi i alla fall varit ute och busat i snön flera gånger till Marleys lycka. Favoritsysslorna är att hoppa efter snöbollar och att borra ner huvudet så långt han kan. Bäst att hålla huvudet kallt!


Foto: Jenny Svensson

Snark!

Tänk om jag kunde somna lika gott som Marley kan, närsomhelst och varsomhelst. Strax beger vi oss sig till Stenungsund för en helg med mamma, pappa och syster. Förhoppningsvis ligger snön kvar så vårt busfrö kan busa av sig ordentligt.

Polkagrisar

Polkagrisar fungerar lika bra som dekoration som karamell. Här har jag fyllt en ljusbehållare format som ett hjärta (Åhlens) med polkagrisar. Sött, i dubbel bemärkelse.

Hurtbullebröd

Nu var det ett tag sedan jag bakade bröd. För ett års sedan bakade jag bröd minst en gång i veckan. Frysen var full till bredden med bröd. Så är det inte längre. Man kan säga att jag nu börjar om på ny brödbakarkula och det kan inte bli mer passande än att baka det brödet jag en gång började min karriär med. Hurtbullelimpan är supergod och enkel att baka, behöver varken jäsa eller knådas. Jag har valt att ha solroskärnor och russin i mitt bröd, men det går att variera precis efter smak. Nötter, aprikoser, pumpakärnor eller tranbär passar nog utmärkt. Trevlig bak- och smakupplevelse.





Hurtbullelimpa
2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl solroskärnor
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.

Marley i svartvitt

Igår kväll beställde vi bilder på Marley. Ramar är inhandlade så nu väntar vi på att bilderna ska dimpa ner i brevinkastet så vi kan sätta upp honom!


Nackspärr, tvätt och brödbak

Igår vaknade jag med nackspärr och det ömmar fortfarande idag. Jag konstaterade ganska snabbt att den bästa medicinen mot stel nacke är att försöka mjuka upp musklerna stående istället för ett sängliggande viloläge. Jag kombinerade att tömma den fulla tvättkorgen med brödbak (mer bilder och recept kommer senare). För övrigt en mycket bra kombination, båda aktiviteterna kräver att man är hemma under en längre tid (i alla fall om man är beroende av en tvättstuga utanför det egna boendet) men man behöver inte greja hela tiden utan båda sakerna hinns med utan problem. Bröd ska bakas med gott om tid och kärlek, då blir det godast!

Välkomna till Hemtrevligt hos Johanna

 
Hej, det är jag som är Johanna. Jag flyttade från Skövde till Göteborg för några år sedan. Nu bor jag mitt i stan med Andreas och vår golden retriever, Marley.
 
2010 sa min kropp stopp och jag sprang in i den där berömda väggen. Jag startade Hemtrevligt hos Johanna när jag var sjukskriven, fann min kreativa sida och hittade tillbaka till glädjen i livet igen. Jag har valt att dela mina erfarenheter kring livet före och efter utmattningsdepressionen. Det är så många som är drabbade men det är så sällan det pratas om. Det vill jag råda bot på!
 
Hunden Marley är med på ett hörn, sånt jag bakat, lagat och ätit och små glimtar från min vardag lika så. Sen hittar du också en hel del second hand prylar och kreativa idéer. Återbruk ligger mig varmt om hjärtat, jag älskar att ta tillvara på det som redan finns!
 
För frågor, ris och ros: [email protected]
 
Varmt välkomna!

 


RSS 2.0