Kvinnor som pratar med hundar


Jag har kommit på mig själv att jag pratar högt med Marley när jag är ute och går. Så där högt om det ena och det andra så att förbipasserande skulle kunna tro att det är dem jag pratar med. Jag håller på att bli som den där omtalade och förvirrade damen i rött som pratade med sina två hundar i min barndomsstad på nittiotalet. Snart är jag den röda damen, fast i rosa. De kommer kalla mig Stollan i Haga.

Förresten har nu vår älskade hund blivit könsmogen på allvar. Han har börjat haja det här med det motsatta könet. Så promenaderna är väldigt forcerande och stunderna inomhus är mest fyllda av gnyende och suckande läten för tillfället. Jag hoppas i mitt stilla sinne att det är en övergående period och att han har glömt av vad tjejer är imorgon. Håller tummarna hårt. Riktigt hårt för ett mirakel.

Fototävling hundar och vänskap


Efter att ha läst det här inlägget bestämde jag mig för att jag tar visst tillräckligt fina bilder för att vara med i en fototävling. Att lyckas handlar om att våga misslyckas. Med dessa ord i bakhuvudet bläddrade jag igenom mina fotogömmor. Temat är hundar och vänskap, så jag hade en hel drös med hundbilder att välja emellan. Jenny hjälpte mig att gallra bland bilderna med bestämda nej och glada ja. Tillslut stod det mellan två bilder och jag bestämde mig för den här bilden. Marley vinterbadar och rekar favoritbadstället i magiskt skimmer. Dessa stunder är han som lyckligast och det är nog därför jag gillar den här bilden så mycket att den fick bli mitt bidrag till fototävlingen.

Vill ni också vara med i tävlingen eller kolla in de andra bidragen, se här.

Januaridagar


I januari frös vattenpölarna först till is för att sedan bli vattenpölar igen till att sist bli åter istäckta.I januari sken solen och tankade granens barr med klorofyll.


I januari kom vintern tillslut. Stora snöflingor föll för att stanna.


En mild december satte fart på lökarna. I januari delar de rabatt med snön.

En kreativ helg med ett mjukt paket


Förra helgen var helt underbar. Blankt i kalendern och jag gjorde precis det som föll mig in. Sov länge, busade med Marley i den fallande snön och hade en massa tid till kreativitet. Jag klädde om en stol och började sy en kudde av gamla jeans. Jag knöt en rosett av ett band runt en kudde likt ett paket.


Bandet tillhör från början en klänning. Jag sparar sånt för jag vet att jag förr eller senare hittar på ett användningsområde. Ofta behöver jag inte tänka efter vad jag ska ha det till utan idéerna kommer till mig. Som i lördags slog det mig bara att bandet skulle passa fint med den rosa kudden på sängen och plötsligt hade jag knutit en rosett.

Att gynna egenföretagare


En helg i december var jag på julmarknad och köpte två hjärtformade ljuslyktor av Maria med företaget Annimia. En duktig och gullig tjej med massa fin keramik! Se här för kontaktuppgifter och lite bilder. Jag har bestämt mig för att hädanefter köpa keramik av egenföretagare och bojkotta stora kedjor. Jag vill gynna människor som satsar på genuint hantverk istället för på massproduktion. Jag vill stötta människor som har vågat satsa på sin hantverkardröm.

En förmiddag i vintersolen


Idag gick jag upp, bestämde mig för att strunta i yogan och gick och la mig igen. En och en halv timme senare gick jag upp för andra gången idag och åt frukost. Sedan tog jag med Marley på en långpromenad i det fina vintervädret. Vi gick den slingriga och isiga gångbanan upp till Skansen Kronan.Det var som jag misstänkte att ingen annan hade traskat upp för isgatan denna förmiddag, så jag och Marley var ensamma uppe på toppen. Jag kunde fota i lugn och ro och han springa runt och gotta sig. Här besiktigar och revirpinkar han branten. Lite för nära för mitt välbehag, så jag fick ryta till för att få honom på säker mark igen.Snön ligger vit på taken i Haga. Utsikten är magnifik. Det är Hisingen som skymtar längst bort till vänster.I Göteborg finns det många gamla fina hus. Här är Linnéstan med Slottsskogen i bakgrunden.
Innan vi kan gå in är det obligatoriskt att rulla sig några varv på innergården. Sedan är han nöjd och vi kan traska upp för trapporna.

Skrivet om Hemtrevligt hos Johanna


Johanna, som skriver öppet och rakt om sin smäll in i den berömda väggen och om vägen fram till något bättre. Om den smärta, sorg, lycka, frustration, glädje och kärlek som är livet då man har stått öga mot öga med sig själv. Och så fina Marley, familj, Göteborg, naturen, pyssel och allt det andra som är Johanna. Du är stark, modig och vacker Johanna! Du inspirerar!

Med dessa fina ord beskriver Lotta mig. Jag blir alldeles rörd och innerligt glad. Och Lotta, jag kliar tillbaka!

Tittut!


Om den är bilden skulle ha varit tagen idag skulle buskarna i bakgrunden vara mer åt det vita hållet. Snön som kom i lördags ligger, tro det eller ej, kvar. Det är första gången den här vintern som vi har minusgrader några dagar i sträck. Så nu har jag tagit fram mina varma vinterstövlar från vinden och bytt min rosa kappa mot en tjockare jacka. Min fina halsduk, som mamma har stickat till mig, har jag fortfarande på mig. Den är så mjuk och värmer gott i Göteborgs isiga vindar.

Att klä om en stol


Andreas datastol har visserligen ett charmigt mönster, men det passar verkligen inte in hos oss.Så jag tog bort det gamla tyget och klippte till en lika stor bit av det nya.Med en häftpistol satte jag fast tyget. Hörnen är svårast, men det är inte så noga egentligen. Det viktigaste är att ett mönstrat tyg hamnar rakt. Därför började jag med att skjuta fast sidan närmast ryggstödet, fortsatte med långsidorna för att avsluta med den motsatta kortsidan. På så sätt ser jag under tiden att jag inte spänner tyget för hårt respektive för löst.Jag lyckades få det rakt vid första försöket!


I dagsljus ser tyget snarare vitt ut än beige! Att klä om en stol är egentligen inte så svårt. Det enda du behöver är en bit tyg och en häftpistol. Och något att klä om förstås.

Harmoni, balans och stresshantering


Jag lever ett betydligt långsammare och mer harmoniskt liv än för två års sedan. All fysisk stress i form av att ha ett späckat veckoschema utan paus och tid för återhämtning eller att alltid vara i ute i sista minuten till en bokad tid är borta. Jag vilar mycket. Jag planerar en aktivitet istället för tre. Jag reflekterar över mitt liv och mina val. För två års sedan kände jag att jag inte bestämde över mitt liv. Att jag tittade ner på tågrälsen, såg händelser ske och aktiviteter passera. Jag var inte med på tåget. Jag var passageraren som sprang till tåget, missade det precis och stod kvar på perrongen med hjärtat i halsgropen.


Jag brottas fortfarande med den psykiska stressen. Stress som skapas inne i huvuvdet av mina tankar och föreställningar. Jag kallar de orostankar. Att inte duga. Att inte hinna. Att inte orka. Tankar som maler, stannar upp en stund och börjar om igen. Det är dessa dagar min stresshanteringsstrategi är extra viktig. De dagar jag känner att allt är möjligt, då sker detta av sig självt. Jag är stark. Jag är pigg. Jag är bra och jag vet vad som är bäst för mig. Tankarna får inte fäste utan rinner av mig. Det är oftast när jag är trött som orostankarna blir mer påtagliga. Då har jag svårt att sortera och överblicka tankarna. Tankarna fastnar, snurrar runt flera varv och påverkar mig. Då använder jag mig av SOAS, en stresshanteringsteknik i fyra steg. Här är ett exempel som jag ofta brottas med.


Situation - tankar eller händelser som ger stressreaktion/er. Jag blir plötsligt så där jättetrött, musten går ur mig och det skapar en rad reaktioner hos mig. Främst tankar som varför är jag så trött? Vad är det för fel på mig? Vad gör jag för fel som blir så trött hela tiden? Ska jag aldrig bli pigg och energisk som jag en gång var? Dessa tankar snurrar runt om och om igen. Jag känner en otillfredsställelse och oro i kroppen.


Observera - i det här steget observerar jag tankarna utan att döma. Jag är alltså helt neutral till mina tankar. Jag brukar föreställa mig att tankarna är löv som rinner ner i en bäck och försvinner ut ur synfältet eller moln som blåser vidare med vinden så att du tillslut inte ser dem. Jag placerar alltså tanken varför är jag så trött på ett löv som låter det rinna iväg. Att lägga tankarna utanför mig själv gör att jag kan urskilja och synliggöra dem. Samtidigt är det en påminnelse om att jag är faktiskt inte mina tankar. Att jag känner mig trött har inget med att göra vem jag egentligen är.


Acceptera - jag säger till mig - ibland högt - att det är okej att känna och reagera som jag gör. Det är okej, Johanna. Jag är snäll och tillåtande mot mig själv. Jag påminner mig om att jag är inte mina tankar och att jag känner mig trött har inget med att göra vem jag egentligen är. Det här steget tycker jag är svårast, men när jag har accepterat att jag känner som jag känner eller att livet är som det är just nu, är det som om tankarna släpper taget. Jag ger dem inget som de kan hålla kvar vid längre.


Svara eller släppa - jag gör ett aktivt val om jag vill svara eller släppa stressreaktionen. Jag väljer alltså om jag ska svara på situationen, det vill säga om tankarna ska få fäste och påverka mig negativt. Jag låter situationen få övertaget. Jag känner mig ledsen, misslyckad och orolig.


Om jag väljer att släppa ger jag tankarna inget fäste. De är inget att bry sig om. Jag tycker det är en otroligt skön känsla att släppa. Det är som om tankarna väger fem kilo styck och när de försvinner blir jag lätt - både i sinnet och i kroppen. Många gånger behöver jag som sagt inte välja att släppa. Det sker i samma stund jag accepterar situationen för det den är.


Vägen till ett mer harmonsikt och balanserat liv har varit lång. Jag har arbetat med att lära mig hantera den fysiska och psykiska stressen varje dag det senaste ett och ett halvt året. SOAS har varit till stor hjälp för mig. Det kan till en början kännas konstlat att se på dina tankar och känslor på det här sättet. Flummigt skulle säkert vissa säga, men genom att neutralt observera och acceptera vad som händer i huvuvdet på dig, ger du faktiskt dig själv ett val att välja hur du ska reagera. Många gånger är stressbeteenden inlärda och vi reagerar per automatik. SOAS har gjort mig medveten om mina känslor och tankar, och hur de i sin tur påverkar mig. Jag är inte på något sätt klar med SOAS, dels för att jag vissa dagar låter tankarna få fäste, dels för att den harmoni ett balanserat och medvetet liv ger, är ett temporärt tillstånd. Att känna inre harmoni kan liknas vid en blomma. Blomman behöver näring för att inte vissna.


Känslorna och tankarna helt min egna. Du har dina egna situationer, upplevelser, tankar och känslor. Vi är olika, fungerar olika och föredrar olika saker. Av samma anledning fungerar SOAS på detta sätt för mig, men kanske på ett annat sätt för dig. Låter SOAS något som skulle passa dig - testa och se om det fungerar för dig. Det kanske är något/några steg du fastnar för - plocka ut dem då och använd dem på ditt sätt. Gillar du inte denna typ av stresshantering alls - låt detta då bara passera. Du är din bästa lärare.


Lördagssysslor


Jag har fått en bukett tulpaner av Andreas föräldrar. Längtan efter våren sköljde över mig. Första vårsolen som värmer så att jackan åker av. Fågelkvitter och krokusar. De krispiga tulpanerna gav hopp om våren i mitt huvud...


...och sen kom snön. Stora snöflingor har fallit hela dagen. Den mesta nederbörden i Göteborg kommer på tvären och dagens snöfall var inget undantag. Se på träden - ena sidan är helt fri från snö och andra får stå pall mot flingorna. För Marley spelar det ingen roll hur snön kommer ner från ovan, han är bara lycklig över att det är snö. Att rulla runt i snön är livet för en hund. Och att betrakta hundens okontrollerbara glädje är livet för en matte. Och att krama snöbollar förstås.Nu håller jag på att klä om en stol. Jag väntar på att batteriet till kameran ska laddas så jag kan visa er hur jag gör och hur det blir. Om det blir tid och ork över ska jag börja sy en kudde. Det är härligt att pyssla!

Blommor i ett containerfynd


Jag köpte tre cyklamen för en femtiolapp i blomsterbutiken på Linnégatan. Ett riktigt extrapris det!Som kruka tog jag en soppterrin jag har hittat i en container. Jag och en arbetskompis var på väg hem efter en långpromenad med Marley när vi sprang på en container i Haga. Vi båda gillar gamla saker så vi stannade och tittade. Det var tydligen en utrensning av källarförråd i ett helt hyreshus. De snälla arbeterna gav oss tillåtese att plocka det vi ville. Hade jag haft fem armar och ett stort hus hade jag plockat på mig soffa, byrå och en massa porslin. Jag ringde på förstärkning (Andreas) som kom och bar hem ett bord som jag ska göra i ordning till Jenny. Med en hund i ena handen fick jag "bara" med den här soppterrinen, två tallrikar och ett uppläggningsfat som passar till vår servis.


Jag satte att tre cyklamen i terrinen. Jag har ännu en gång lyckas matcha blommorna med duken!

Blåbärsmuffins


Min vän Emma var här tidigare idag. Jag slängde ihop några blåbärsmuffins innan hon kom. Vi fikade, pratade om ditten och datten och tittade på fina bilder från hennes Hawaiiresa. En mysig eftermiddag som hann bli kväll innan vi skildes åt.

Blåbärsmuffins
ca 12 st, 200 grader

100 g smör
1 1/2 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
1 1/2 dl frysta blåbär

Smält smör. Rör ihop smör och socker poröst. Knäck i ägg, ett i taget, under omrörning. Blanda i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mjölk. Rör om ordentligt. Häll i blåbär och vänd smeten försiktigt några gånger så att bären håller sig hela. Lägg smeten i formar. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Lån på obestämd tid


Jag, min syster och mamma har en liten rolig grej för oss. Vi lånar kläder, smycken, porslin, husgeråd, möbler och andra attiraljer av varandra. Vi gör oss av med saker vi inte behöver för tillfället. Vi ger inte bort något till varandra. Vi lånar ut på obestämd tid. Hittills har ingen begärt något tillbaka... Dock kommer jag begära tillbaka min jordglob som passar oturligt nog superbra hos min syster när vi flyttar. Jag har hintat om det, men nu är det sagt offentligt. Så nu vet hon hur det verkligen ligger till. Fast flytt är i och för sig inte aktuellt på några år, så jag kanske hinner ändra mig.

Att ta tillvara på de vissna kryddorna


Jag brukar köpa färska örter i matbutiken på vårkanten. Jag planterar om kryddorna och ställer de i köksfönstret. Där står de och blomstrar ända in i december eller januari. När jag ser att de vissnar på grund av för lite soltillförsel knipsar jag av stjälkar och lägger dem till att torka.När bladen har torkat ordentligt smular jag ner dem i en fin glasburk.Fyller på med havssalt och skakar burken så att kryddor och salt blandar sig.Sist knyter jag ett tygband runt locket och vips har jag gjort mitt eget örtsalt! I år blev det en basilikasalt - min absoluta favorit krydda. Förra gången blev det så här. Jag har fått tillbaka glasburken av syster så hon kan få en ny omgång med örtsalt. En perfekt tack-för-hundvakten present.

Du grep mitt hjärta som en polygrip. Vi flög iväg som en projektil.


Nej, så här kallt och frostigt har vi det inte i Göteborg. Bilderna är från när vi var ute på nyårsaftons förmiddag på Ryds ängar. Jag gillar bilderna för att det är så mycket Marley över dem. Han letar upp den största och längsta pinnen han hittar och sedan springer han stolt runt med den i munnen.


Det är riktigt mysigt uppe på Ryds ängar med stigar som går över ängar och i skogar. Utsikten över västgötaslätta´ är dessutom magnifik.

En annan bra start på dagen


En annan bra start på dagen är att först gå på yoga och sedan traska till syster för att bli bjuden på scones och te. Sitta och prata om allt och ingenting i två timmar för att sedan traska hemåt igen.Jag tror bestämt att jag kan föra Marleys talan och säga att han instämmer med mig. Det blev köttbullar till frukost för honom. Se så fint han ger tassen till Jenny.

En bra start på dagen


En bra start på dagen är först en timmes yoga med härliga ledaren Nina och sedan ta med Marley upp till Skansen Kronan. Idag var det folktomt där uppe så Marley sprang lös och jag njöt av solen som tittade fram. Klockan tolv gick jag avslappnad och glad till jobbet.

Fotografering är medveten närvaro


Sedan jag började fotografera har jag märkt att jag ser på omgivningen på ett annat sätt. Jag ser och förundras över det där lilla som jag tidigare har gått förbi. Jag ser och förundras för att jag mentalt är där jag fysiskt är. Tankarna är inte vad jag ska göra om en timme eller vad jag ska laga för mat. Tankarna är där jag sätter ner foten. När tankarna är där jag sätter ner foten ser jag det där frostklädda lövet som knappt syns.Jag förundras över det vackra i Marleys tassavtryck och hur frosten glittrar i solen. Jag ser och jag är.När tankarna är där jag sätter ner foten ser jag vattendropparna på tujan. Jag ser att det skulle bli en himla bra bild. Jag ser, jag tänker och jag handlar. Att alltid ha den här närvaron och medvetenheten i resten av livet är fortfarande svårt för mig. Jag jobbar på det. Jag är glad att jag har hittat en väg till det.

Gino - gratinerad fruktsallad


När jag var yngre gjorde jag och mina kompisar ofta gino när vi träffades. Sällskapsspel och efterrätt var det som gällde. Igår var det mamma och pappa som bjöd på den gratinerade fruktsalladen istället. Då var det tre rätters och spontana charader som gällde.

Gör så här: Lägg valfria frukter och bär i en form. Välj frukt och bär efter egen smak. För oss blev det mango, vindruvor, päron, jordgubbar och röda vinbär. Det blev en härlig mix av sötma och syra. Riv över vit och/eller mörk choklad.


In med formen i ugnen, 225 grader, tills chokladen smält. Servera med glass eller turkisk yoghurt. Gino är en perfekt efterrätt om man är några stycken med olika allergier och dieter. GI-vänlig genom att riva över choklad med hög kakaohalt. Laktos- och mjölkallergivänlig genom att välja mjölkfri glass som tillbehör. Dessutom är det lätt att utesluta frukter och bär som gästerna inte tål.

Utrensning


Vi har storstädat här i några dagar. Ett rum i taget. Lite varje dag. Rensat avlopp och dammat lister. Vi bor i en gammal sekelskiftslägenhet med tidsenliga foder. Jättefint och charmigt, men oj så damm de samlar. Jag har krypit på alla fyra bakom soffa och säng med våt trasa. Torkat högt och lågt. Efter lite slit är det nu skinande rent i alla hörn. Man skulle nästan kunna tro att vi har målat om, sådan skillnad blev det!Julen åkte upp på vinden på nyårsdagen när vi kom tillbaka till vår lägenhet efter en och en halv vecka på vift. Vi pyntade veckan innan första advent så vi båda kände att vi hade fått ordentligt med jul vid det här laget. En ljusslinga får dock sitta kvar ett litet tag till.

Det är en riktig skön utrensning att storstäda och plocka bort julen. En symbolisk handling att det gamla ger plats åt det nya. Nu är jag och hemmet redo för nya tag. Gärna en vintervit januari (längtar efter minusgrader och snö), men vårvindar och fågelkvitter går också bra. Inget mer regn om jag får bestämma.

En frostklädd äng


På nyårsafton var det minusgrader och otroligt vackert. Vi promenerade omkring på Ryds ängar i Skövde och njöt av den frostklädda omgivningen.

Snälla matte


Snälla matte? Jag som är så liten och oskyldig. Snälla kan jag inte få smaka...Ser du inte hur det vattnas i munnen på mig? Bara en liten bit. Snälla?

Nyårsmiddag


Pilgrimsmusslor på en bädd av sallad, tomat, melon och sharon till förrätt. Musslorna är lätt stekta i chili.Huvudrätten bestod av grillad oxfilé, hasselbackspotatis och hemmagjord bearnaisesås. Grönt i form av sallad och grillad sparris.Värsta glassbomben till efterrätt! Hemmagjord hallonglass som skal och mangosorbet som fyllning. Och så tomtebloss på det!

Jag hade för en gångs skull inte så mycket med middagen att göra så jag får framföra ett stort tack till värdparet och de andra gästerna som fixade maten.

RSS 2.0