Heldag på vinden och nytt badställe



Nu står sakerna på sin plats på vinden. Vi har fått mal i våra vindsutrymmen. Igår rensade och städade vi vinden och tvättade och torkade allt i antingen bomull, ull eller dun. Det blev en hel del i tyg och vi höll bokstavligt talat på hela dagen. Från klockan nio på morgonen till klockan nio på kvällen. Puh!



Vi körde järnet igår för att vi skulle kunna ha en ledig dag idag. Vi har haft bil den här helgen och passade därför på att prova ett nytt badställe. Vi tog siktet på Torslanda ute på Hisingen och hamnade vid Tumlehedsbadet. Mysigt ställe med mindre folk än vad det brukar vara vid Göteborgs badplatser en söndag i högsommaren. Skönt tyckte vi.



Jag var så ivrig att komma iväg så jag glömde besticken till bulgursalladen. Vår kreativa sida sattes på prov! Jag använde locket och Andreas muggen till kaffetermosen.



Det är alltid finare vid havet, sade jag när molnen såg oroväckande mörka ut när vi lämnade stan. Jag hade så rätt så rätt, tills det började mulna på efter någon timme. Det gjorde inte så mycket för det var väldigt varmt ändå. Vistelsen blev mer behaglig och mindre klibbig på det sättet.

Picknick i parken



Idag tog jag med mig lunchen över gatan, till parken. En sallad av vad som fanns hemma. Tomat, rödlök, avokado och squash fick det bli, och så lite salt på det. Till salladen köpte jag en grillad kyckling och vips var lunchen klar.

Färska kryddor i fönstret



Jag älskar att vakna och se att köket badar i solljus. Jag brukar köpa kryddor i matbutiken och plantera om dem eller så ställer jag plastkrukan rakt ner i en stor mugg. Kryddorna verkar trivas i köksfönstret för de gror som bara den och törstar ständigt efter mer vatten.



Andreas hittade lerkrukorna förra sommaren. De låg slängda på det område han var vaktmästare. Vid det laget hade han lärt sig att jag brukar gilla sådant som andra slänger och tog med dem hem till mig. Tillhörande fat fattades, men det blev nästan snyggare med en snirklig assiett till krukan.

Att köpa en blombukett...



... till sig själv, är riktigt lyxigt så här på en onsdagseftermiddag. En bukett med de finaste sommarfärgerna. Dessutom matchar den rysligt bra med duken!

Det finns en fara i att aldrig hitta vägen. Det finns nåt vackert med att vandra den ändå.






En mulen och blåsig torsdagseftermiddag gick jag och syster upp till Masthuggskyrkan för att fota. Jenny framför kameran och jag bakom.

Till attack!






Tavelprojekt klart!

Ibland tar det lite tid för mig att slutföra mina pysselprojekt. Och jag låter det ta tid. Projektet får vila tills jag har tid och lust att ta tag i det igen. Inte för att jag måste, utan för att jag vill.



Mitt tavelprojekt påbörjade jag för två veckor sedan efter att ha blivit inspirerad av Tina. Jag hängde tidningspapper i fönstrena i hopp om att solen skulle göra de gula och jag gick ner till innergården och plockade med mig en liten bukett lavendel.



Jag lade lavendelstjälkarna på bakplåtspapper i en tung bok.



Den största och tyngsta boken jag kunde hitta här hemma var Världens 100 underverk. Lavendeln fick dela blad med Kölnerdomen. Blommorna fick ligga i press under ett gäng andra böcker i några dagar.



Med Ernst i bakgrunden satte jag igång att riva tidningspapper och dekorera med lavendel. Jag använde universiallim, typ Karlssons klister, för att få blommorna att verkligen sitta fast på pappret. Sedan lät jag tavlorna ligga över natten utan glas för att limmet skulle torka ordentligt och inte riskera att glaset fastnade i pappret.







Jag var ute efter en "gammal" känsla och ville ha gulnade tidningspapper. Tidningspapprena hade dock inte gulnat så mycket jag hade hoppats på. Jag lät därför de charmiga och gulnade orginalpapprena synas och klistrade fast tidningspapper och lavendel direkt på dem. Ramarna har jag köpt på loppis för några slantar styck. För tillfället står tavlorna på byrån i sovrummet tills jag har funderat ut var jag ska spika upp dem.

Sorgsenhet

Jag börjar nu förstå vad som har hänt i Oslo och på ön Utöya. Att en man tycker att han ska få en guldstjärna för att han har bombat regeringshuset. Att han anser att han har gjort sin uppgift när han har åkt till ett läger för unga socialdemokrater för att döda. Att det var nödvändigt att döda 86 människor. Klockan 12 idag hade vi hade en tyst minut för att hedra de döda. Ett fint och rörande ögonblick. Jag känner ingen ilska. Jag känner en sorgsenhet över att det finns människor som vill andra människor så illa.

Helgförströelser



I lördags efter lunch sprack det upp och det blev en riktigt fin eftermiddag. Jag och Jenny packade badkläderna och tog med oss Marley ner till havet.



Marley sprang så öronen fladdrade, skuttade i vattnet och hittade blöta lättuggade pinnar.



Vi vandrade längs med vattenbrynet och värmde upp oss för ett dopp i det blå.



Efter doppet satt jag på klipporna och lät solens strålar värma min blöta och salta kropp. Tårna svalkade jag i vattnet.



Jag gillar att åka på utflykt runt Stenungsundsområdet, dels för att det är så fin natur och dels för hitta potentiella ställen att sätta bo på. I söndags besökte vi Strandkärr, några kilometer söder om Stenungsund. Ett riktigt mysigt ställe nära havet.



Vilda hallon växte längs vägkanten.



Hagar med betande hästar väckte stor förundran hos Marley.



Jenny och Andreas klappade och matade hästarna.



Innan vi for därifrån träffade vi en hundkompis. Marley var på bushumör men den lilla tiken var mest rädd för den stora tokiga hunden.

Smultron och fina vänner



I veckan som gick var jag på besök hos Sara i sin nya mysiga lägenhet. Istället för en blomma hade jag mig smultron. Det var en underbar sommarkväll och vi satt ute på balkongen och pratade. Tiden bara rann iväg så som den gör när jag är med någon jag tycker om.

Någon gång under min sjukdomstid sa min pyskolog att när man hamnar i en situation som jag hade hamnat i kommer vänskapskretsen att sållas. Att jag kommer att behöva välja bort vänner som tar mer energi än de ger, så kallade energitjuvar. Att vänner kommer att försvinna. Att vänskapen tröttas ut och rinner ut i sanden, så som det kan göra när ena parten varken vill eller orkar ses. Att de riktiga vännerna kommer att urskiljas. Vet ni vad det förunderliga och härliga är? Att jag har kvar varenda en. Varenda en! Tack underbara ni.

En helg i ett hus vid havet



Mina föräldrar är bortresta och systers Stenungsundsplaner ändrades. En helg i ett hus vid havet, det kan vi inte tacka nej till, sa Andreas. Jag kunde inget annat göra än att hålla med.

Mal på vinden!



Jag sov så där gott som man kan sova på eftermiddagen. När man inte är vaken fast inte heller sover. När man hör vad som händer runt omkring fast man är ändå inte med. Jag hörde dörrar slå, barnskratt, en och en annan fågel som kvittrade och att det ringde på dörren. Det ringde på dörren. Personen i fråga, som visade sig vara grannen, fick ringa två gånger och vänta en bra stund innan jag förstod att det var på vår dörr det ringde och öppnade. Hon hade inga angenäma besked, ganska oangenämna om jag ska vara ärlig. Hon och hennes man hade hittat mal på vinden! Grannhuset har tidigare haft problem med skadedjuret. Trots sanering så har någon rackare kommit över till vårt hus också och förökat sig. Idag kommer Anticimex och besiktigar malens utspridning. Förmodligen är den stor för varje honmal lägger ungefär 100 ägg var. Ja, resten kan ni räkna ut själva. Alla pryttlar i tyg måste antingen frysas eller torkas. Alla andra pryttlar ska ställas minst en halvmeter från väggen för att skrymslen och vrår ska kommas åt. Malar ska tydligen inte gilla lavendel. Så nu har jag koppar med lavendel lite varstans i lägenheten så att de inte ska hitta hit. Hemtrevligt, om jag för en sekund inte tänker på varför de står där de står.

Enklaste och godaste jordgubbstårtan



Det här supersmarriga receptet har jag rivit ut ur GP för några veckor sedan. Utklippet har hängt på kylskåpet sedan dess och väntats på att bakas. Nu är det gjort! Och å så gott det blev, vi klämde i oss hela tårtan på fyra personer!



Marängtårta med rårörda jordgubbar, lime och lemoncurd
4-6 portioner

Rårörda jordgubbar:
1 l jordgubbar
1/2 dl socker
1 lime, saft + skal

Tårta:
3 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1 dl lemoncurd
1 lime, saft + skal
2-3 marängbottnar (vi gjorde det enkelt för oss och köpte färdiga bottnar)

Dela jordgubbarna i mindre bitar. Blanda med socker, skal och saft från limen och rör kraftigt. Låt stå medan du vispar grädde med philadelphiaost, lemoncurd och rivet limeskal. Tillsätt limesaft efter smak.

Lägg en marängbotten i en form med avtagbara kanter och fördela gräddblandningen över botten. Toppa med rårörda jordgubbar. Lägg på nästa marängbotten och toppa med jordgubbarna. Gör ett extra lager om så önskas. Ställ in i frysen eller kylen. Ta fram en halvtimme innan servering.

Vad är det för liv vi vill leva?



Tack för era fina ord efter att mitt inlägg Att resa sig. Mitt beslut att berätta känns fortfarande helt rätt. Jag behöver inte undanhålla saker när jag skriver på bloggen. Jag kan vara ärlig. En befrielse.

Det är så många drabbade av utmattningssyndrom, den nya folksjukdomen. Alla känner någon eller känner någon som känner någon. Samtidigt pratas det så lite om det. Jag har inte heller velat prata om det. Jag har som sagt tyckt det varit jobbigt när jag har fått frågor om hur jag mår, vad jag gör och så vidare. I början handlade det nog mest om en acceptans från min sida, jag hade inte erkänt för mig själv var jag faktiskt hade hamnat. Vart jag hade drivit mig själv till. Nu på senare tid när jag orkar träffa vänner och vara ute bland folk handlar det många gånger snarare om en rädsla för hur omgivningen ska reagera om jag berättar vad som hänt. Och hur kommer jag i min tur reagera på hur omgivningen reagerar? Ibland gör jag ett medvetet val att inte berätta. Ibland skulle jag vilja men vågar inte. Jag har upplevt att det är lite tabu att prata om utmattning, panikattacker och ångest, egentligen alla typer av psykiska besvär. Att det är inget man pratar om. Något man hyschpyschar om.

Jag tror att alla parter skulle tjäna på om utmattningssyndrom diskuterades. Vad händer i kroppen? Vad händer med psyket? Hur känns det? Den drabbade skulle finna en tröst i att inte vara ensam och lättare få svar på frågor som man idag till stor del själv får söka svaren efter. Omgivningen skulle få en annan förståelse. Idag tror jag att många är rädda för att säga och att göra fel. Att man inte vet hur man ska bete sig. En öppenhet kring fenomenet skulle ta bort tabun!

Öppenhet och diskussion handlar också om att samtala kring och reflektera över det liv vi lever. För vad är det för liv som resulterar i att människor tappar ork och livslust? I dagens samhälle belönas arbete och prestationer. Sådana saker som i för stor mängd leder till att människor hamnar i sjukskrivning. Att inte arbeta är skamligt. Att vara sjuk är skamligt. Är det så här vi vill att det ska vara? Vi måste börja prata om hur det är och hur det ser ut. Diskutera. Lyssna. Prioritera. Reflektera. För vad är det för liv vi vill leva egentligen?

Så är det något du undrar över, fråga! Jag svarar så gott jag kan.

Yes, olivträdet grönskar!



Förra året fick mamma ett olivträd i födelsedagspresent av familjen. När vi tog fram det från vinterövernattningen i garaget såg trädet inget vidare ut. Det var visset och torrt. Bladen ramlade av ett efter ett. Tack och lov återhämtade olivträdet sig. Nu grönskar det för fullt och bladen är grönare än någonsin.

Lyxigt sommarmellanmål



Lyxigaste sommarmellanmålet måste vara keso och hallon från mammas och pappas trädgård. Det finns inget så gott som färska hallon!

Det här med trädgård...



Tänk att gå barfota med gräset kittlandes mellan tårna och skörda sina egna grönsaker. Närproducerat och ekologiskt.



Se björnbären sakta ta färg. En tålmodig väntan tills de är tillräckligt mörka. Äta några på studs. Spara och frysa ner till vintern när sommaren känns långt borta.

Ibland längtar jag så himla mycket.

Lördagsnöjen





I helgen mötte jag upp Andreas och ett par från Skövde i Stenungsund. Lördagsförmiddagen bjöd på halvklart väder, men det hindrade inte Marley från att ta det ena doppet efter det andra.







Lagom till lunch åkte vi till Skärhamn. Mumsig räkmacka på klipporna. Blå himmel och blått hav. Grill och rosé på altanen. En härlig sommardag det!

Havsros



I helgen är jag vid havet. Om jag vore en ros, skulle jag utan tvekan vara en havsros!

Ett hjärta för livet



På min inre resa har jag lärt mig att se och uppskatta det lilla i vardagen. Som att jordgubben i drinken ser ut som ett hjärta. Ett hjärta som bankar för livet.

Kloka ord på maskin



Jag skrev ett inlägg om kreativitet och om att leva tidigare i år. Nu har dessa kloka ord blivit nedskriva med min gamla skrivmaskin, inramade och påminner mig om att leva livet. Att leva, det är att vara kreativ.

Grannar och slitna stegar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår granne Birgitta är en hejare på det här med blommor och trädgård. Det är till stor del hennes förtjänst att innergården är så mysig som den är. Hon påtar, planterar och vattnar. Hon har också ett fint sinne för detaljer. En sliten stege med kryddor och en vattenkanna i zink. Så vackert i sin enkelhet.


Tack syster!



Jenny ringde när jag slutade jobbet vid tre. Hon hade bakat muffins och undrade om hon fick komma förbi med lite fika. Jag tackade ja på stört! En halvtimme senare sörplade vi flädersaft och mumsade chokladmuffins på innergården. Tack underbara syster för det!

Skogspromenad



I helgen tog vi oss ut på en tur i skogen med förhoppning att hitta en massa svamp. Vår förhoppning grusades då det var alldeles för torrt i skog och mark. Vi hittade några stackars svampar, som räckte till en smörgås i alla fall.



Jag var glad ändå men gladast var nog Marley. Han sprang runt som en skottspole under hela promenaden. Helt skogstokig!



Jag gillar skogen. Jag känner mig trygg bland alla höga träd som knarrar och gungar makligt i vinden.



Samtidigt som det är lite mystiskt med gammal spindelväv och konstiga ljud. Lite som att vara i en trolsk saga.

Hjärtformade nåldynor



För ett tag sedan sydde jag hjärtformade nåldynor. En för knappnålar.



Och en för synålar. Som stoppning använde jag en gammal kudde som var alldeles platt. Jag drog isär vadden och den blev som ny och fluffig igen.

Bärplockning och smulpaj



Jag har varit i Skövde i helgen och hälsat på min favoriter, Andreas och Marley. I mina svärföräldrars trädgård hängde stora fina klasar med röda vinbär som jag passade på att plocka av.



Svarta vinbär fanns det inte lika gott av, men jag hittade några mogna klasar bland alla blad.



Ungefär en liter bär fick jag från båda buskarna.



Av bären bakade jag smulpaj. En uppskattad efterrätt! Smulpaj med bär är verkligen sommar för mig.

Smulpaj med blandade bär

Pajdeg:

200 g smör
2 dl vetemjöl
2 havregryn
2 msk socker

Jag gillar pajdeg och jag tycker att många kokböcker brukar snåla med den, så i mitt recept har jag nog dubblerat satsen!

Bären:
ca 1 liter blandade bär
1 msk potatismjöl
ca 2 msk socker

Blanda bär, potatismjöl och socker i pajformen. Smält smöret. Rör samman med vetemjöl, havregryn och socker. Lägg på degen över bären. Grädda i ugnen cirka 20 min i 225 grader.

Jag använde hälften av bären jag plockade och kompletterade med köpta blåbär och hallon. Jordgubbar och smultron är också goda att ha i!

Vilken blunder!



Det är bara att konstatera att hundar heller inte alltid gör sig på kort.

Semestern



Första semesterveckan bjöd på studentfirande gånger tre i Skövde. En hektisk dag full av lycka!



Vi stannade i Skövde några dagar och gjorde bland annat en utflykt till Hjo vid Vätterns strand.



Vi fick hindra Marley att inte hoppa i vattnet. Ett glassätande par lyckades distrahera honom att stanna på land.



Vi njöt av det, för dagen, fina vädret.



Vi åkte tillbaka till västkusten och till mamma och pappa. Vi trotsade fler-dagars-regnet och åkte på utflykt till Skärhamn på Tjörn.



Vi fikade på ett ekologiskt café. I cafét hängde akvarelltavlor med havsmotiv.



När molnen tömt sina sista droppar åkte vi på utflykt igen, till en annan del av Tjörn.



Vi drömde om ett hus vid havet.



Till midsommarhelgen återvände vi till Skövde. På midsommaraftons förmiddag plockade jag blommor på ängen.



Av blommorna klädde jag en mini-midsommarstång som Andreas snickrat ihop.



På kvällen kom både tvåbenta och fyrbenta gäster.

Tavelprojektet



Lavendel doftar gudomligt och är nog en av mina favoritblommor. På innergården växer ett helt lass av de blålila blommorna. Igår var jag nere och klippte med mig några stjälkar hem. Jag har nämligen ett litet projekt på gång.



Så här ser det ut i fönstret. Förbipasserande måste undra vad det är för stolle som hänger tidningsark i vardagsrummet! Vi får se vart detta projekt bär hän.

April och maj



När den första vårsolen kom lät jag solens strålar smeka mina fötter.



Jag tog Marley på långa promenader i Göteborgs parker.



Vi sprang av oss vintern bland vitsipporna.



Påsken kom och bjöd på riktigt sommarväder. Jag och Marley passade på att ta årets första dopp.



Vi åkte på en långweekend till London och Liverpool med Andreas familj.



På väg hem från London visade sig västkusten från sin allra bästa sida. Solnedgång över Göteborgs skärgård.



Jag och Andreas följde med mina föräldrar på veteranbilsträff på Tjolöholms slott.



Andreas hittade, som brukligt, en fyrbent vän bland motorfordonen.



När vi tröttnade på att studera bilar gick vi bort till slottet och kramade gamla stora träd istället.

Tomater och annan lyx



Idag har det varit så där varmt i Göteborg igen. Så jag satte mig på innergården och blickade upp mot skyn.



Jag tittade till mina tomater. Än så länge har jag en tomat och ett tiotal blommor. Jag hoppas att jag får minst en röd tomat innan något av alla barn på gården hittar till mina plantor. Förra året måste jag fått en lyckoträff för i juli kunde jag räkna till över hundra tomater på min planta!



På väg hem från jobbet köpte jag mig två kartonger jordgubbar från fruktaffären. Nu kan jag äta jordgubbar till efterrätt ikväll, till frukost och mellanmål imorgon. Det är lyxigt med sommar.

Att resa sig

När jag började blogga gjorde jag ett medvetet val att hålla stor del av mitt privatliv för mig själv. Bloggen blev min frizon. Där jag bara kunde vara Johanna, inte Johanna som är sjuk. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var så skönt att det var ingen som frågade hur jag mådde. Slippa en massa frågor. Slippa svara och förklara. Jag kunde välja att visa det jag ville visa.

I slutet av april förra året sade min kropp stopp. Jag hade pressat den alldeles för långt och den sa slutligen ifrån. Och det ordentligt. Jag som alltid har haft mycket runt omkring mig, pluggat, jobbat extra, jobbat ideellt, tränat flera gånger i veckan och haft ett rikt socialt liv, orkade plötsligt ingenting. Ingenting. Att komma upp ur sängen var dagens dagsverke. Några dagar senare fick jag träffa en läkare som sjukskrev mig. Jag fick diagnosen utmattnings-syndrom.

Det var början på en ny resa, en resa som har varit väldigt jobbig emellanåt men samtidigt lärorik. Det är fortfarande tungt vissa dagar, men de dagarna kommer allt mer sällan och med längre mellanrum. Det som hände var nödvändigt. Jag brukar tänka så när livet känns lite extra motigt och när jag vill att allt ska vara som "vanligt" igen. Det är nödvändigt att lära mig att leva på ett annat sätt.

Nu i efterhand kan jag se tecken på var jag var på väg, men just i den stunden var jag totalt oförmögen att reflektera över mig själv, mitt agerande och mina tankar. Jag hade inte lyssnat om någon hade sagt till mig. Jag var inte mottaglig. I mitt liv fanns det inte tid för att reflektera. Jag var inte ens medveten över att jag hade möjlighet att reflektera och välja en annan väg. Jag levde ett liv jag kände att jag inte själv bestämde över.

I mars började jag arbetsträna. Eftersom mina studier var min huvudsysslesättning när jag sjukskrevs har jag ingen arbetsgivare med ansvar att rehabilitera mig in i arbete igen. Jag hamnade därför hos Arbetsförmedlingen och i samråd med dem har jag hittat ett perfekt ställe för mig att sakta komma tillbaka till arbetslivet. Jag jobbar i en second hand butik! För er som har följt min blogg behöver jag väl knappast tillägga att jag trivs ypperligt.

I takt med att jag bloggade mer och mer kände jag mig begränsad över att inte "kunna" skriva om den här delen av mitt liv. Om alla tankar. Om mina framsteg. Om mina snedsteg. Under min paus från bloggen bestämde jag mig att berätta. Jag är mogen att göra det nu. Det var jag inte när jag började blogga i november. Att blogga har hjälpt mig. Mitt självförtroende och självkänsla har påverkats av att inte vara förmögen att göra det jag vill göra. Att kroppen inte lyssnar på det hjärnan vill. Att hjärnan inte gör det kroppen vill. Bloggen har hjälpt mig att veta att jag fortfarande kan! Jag har också hittat tillbaka till kreativiteten som det inte fanns plats för förut.

Under den här resan har jag lärt mig att lyssna på mitt hjärta. Att göra det som är bäst för mig. Inte det som är bäst för någon annan. Jag har rest mig igen. Jag är på väg mot ett mer medvetet och harmoniskt liv. Och den här gången bestämmer jag.

Nu känner jag mig rysligt fin



Idag har jag på mig min nyinköpta blus (second hand) och känner mig så där extra fin. Så fin så jag började sjunga för mig själv.

Nu känner jag mig rysligt fin,
jag tror jag frågar Herr Kanin,
om han vill dalsa vals med mig
på ängen med förgätmigej

Krabbfiske och Finlandsgäster



Idag åkte jag och Andreas över dagen till mamma och pappa. De har nämligen några av mina släktingar från Finland på besök. Vi har inte setts på flera flera år, så det var verkligen på tiden! Vi tillbringade förmiddagen nere på stranden liggandes raklånga på bryggan med blicken på våra krabbspön. Krabbfiske, och känslan av semester är total!



Vi fick säkert 25 krabbor tillslut! På eftermiddagen sprack det upp och det blev en tur ner till stranden igen och ett svalkande bad.



Innan vi åkte hem grillade vi och mumsade på flädermousse med jordgubbar till efterrätt.

Stora Delsjön runt



Igår efter lunch åkte vi på utflykt till Delsjöområdet i östra Göteborg.



Vi bestämde oss att gå runt stora Delsjön. En kuperad runda på 7,5 kilometer.



Det är bra att gå runt en sjö när det är kvavt ute. Det finns massa ställen att svalka sig på!



Tyvärr hade inte vi badkläder med oss så vi fick titta på när Marley simmade efter pinnar.



Och spanade på änder i vassen.



När vi passerade över mossen var det dock bäst att hålla hårt i kopplet för att slippa en smutsig och illaluktande hund.



Picknick är ett måste när jag är på utflykt. Hallongrottorna föll både hund och matte i smaken.

Det tredje rummet



Den här veckan har det varit olidligt i vår lägenhet. Hur mycket jag än vädrar och drar ner rullgardiner vill inte korsdrag eller svalare temperaturer infinna sig. Vår innergård har fått bli mitt tredje rum. Varje måltid bär jag ner på en bricka och avnjuter i skuggan under det stora trädet. Det är den enda möjligheten att vara hemma och inte koka upp inombords. På bilden ser ni gårdagens lunch som jag hade turen att hitta i frysen. Lax med ostgratinerade grönsaker, inte fy skam det!



Sedan är det himla mysigt på vår gård också. Rosorna klättrar mot himlen.



Det finns flera grupper med bord och soffor utställda under träden.



Min födelsedagshortensia har bytt färg och blommar för fullt tillsammans med rosor, pelargoner, lavendel och luktärtor.


Sånt Andreas inte gillar

Idag är jag lite extra trött och framförallt lite extra glad! Trött för att det är fredag och första jobbveckan efter semestern. Glad för att Andreas kommer ikväll! För tillfället bor jag och Andreas på varsin ort. Han sommarjobbar i Skövde och jag är i Göteborg. Den här veckan har jag alltså bott själv och jag har passat på att laga och äta sånt Andreas inte gillar!



Krämig linssoppa med sting
3-4 portioner

1 röd lök
2 vitlöksklyftor
ca 5 dl vatten
ca 1 dl grädde
1,5 dl röda och/eller gröna linser
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning
2-3 msk tomatpuré
några msk sweet chilisås, antal beroende på hur stark du vill ha soppan
oregano
basilika
salt
peppar

Fräs hackad lök och vitlök i en kastrull. Häll sedan i vatten, grädde, linser och krossade tomater. Smula ner buljongen. Koka samman tills linserna är mjuka. Smaksätt med tomatpuré, sweet chilisås och kryddor. Garnera gärna med några gröna blad.



Färgglad spenatpaj

Pajskal:
100 g smör
3 dl mjöl
2-3 msk kallt vatten

Äggstanning:
3 dl mjölk
3 ägg
salt
peppar

Fyllning:
ca 200 g fryst spenat
200 g fetaost
10 klippta soltorkade tomater
en burk majs

Blanda samman smör, mjöl och vatten till en deg. Tryck ut degen i pajformen. Vispa lätt ihop mjölk, ägg, salt och peppar. Tina spenaten, försök få bort så mycket vatten som möjligt och täck pajskalets botten. Strö över fetaostbitar, tomater och majs. Häll över äggstanningen. Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.


RSS 2.0