Hej mitt vinterland!

Har skapat mitt eget vinterland i sovrummet. I fönstret som ni skymtar bakom brickan hänger det silverstjärnor som förhöjer vinterkänslan ytterligare. Mysigt!

Juldofter

Jag flyttade ut fruktskålen från köket igår och nu doftar det härligt i lägenheten. Doften av apelsin och nejlika måste ha försvunnit bland all matos. Så helt klart en lyckad rockad.

Julgodis

Vi har bakat julgodis sedan barnsben med våra sysslingar och för några år sedan när föräldrarna tröttnade bestämde vi oss själva för att föra julbakstraditionen vidare. I år var det dock bara jag och min syster samt Andreas som smakråd som stod för baket. Årets julgodisbak bestod av två nyheter och en gammal favorit. Alla är enkla att göra och mmmm så gott!

Ingefärskola

100 gram smör

2 dl socker

4 msk vetemjöl

1 dl sirap

2 msk färsk riven ingefära

 

Pensla ett bakplåtspapper med lite olja och lägg det på en plåt. Blanda alla ingredienser utom ingefära i en kastrull och värm under omrörning. När den börjat bubbla ska den koka i fem minuter. När kolan börjar bli färdig är det dags att riva ner ingefära. Rör om ordentligt och häll sedan upp smeten på plåten. Låt svalna en stund och klipper därefter kolan i lagom stora bitar.

 

Hittad på underbaraclara.nu.

 

 

Marshmallowfudge

3 dl strösocker

60 g smör

4 msk sirap

4 tsk kakaopulver

4 msk mjölk

1 dl minimarshmallows

 

1. Smält smöret försiktigt. Det får inte bli det minsta brunt. Häll i socker, sirap, kakaopulver och mjölk. Låt allt smälta under omrörning på svag värme.

2. Koka upp. Täck med lock och låt koka i 3 minuter. Koka sedan utan lock tills massan håller för ett kulprov. Häll en droppe i kallt vatten och rulla till en boll. Fungerar det är smeten klar. Koka annars en stund till.

3. Lyft av kastrullen och ställ den i en bunke med kallt vatten. Vispa in luft i massan med en trägaffel. Massan blir tjock och luftig och får en ljusare färg. Blanda ner marshmallows i massan. De smälter till hälften och ger en zebrarandig massa.


Hittad på recept.nu.


Våra fudge blev inte riktigt som receptbilden visade utan påminner mer om kola så vi kallar dem Zebrakolor istället.




Nougatbollar

250 g nougat

ca 75 g mörk choklad

hackad mandel

 

Se till att nougaten är rumsvarm, rulla den sedan till små bollar. Smält chokladen i vattenbad. Doppa bollarna i den smälta chokladen och strö över hackad mandel. Ställ kallt en stund så att chokladen stelnar.

 

Eget recept inspirerat av mozartkulor fast utan mandelmassa.



Tjuvstart

Någon har tjuvstartat. Och det är inte jag. Och det är inte Marley. :)

Julens överenskommelse


Så här fint har min vän Emma det på första advent. Jag ville egentligen också ha liknande adventsljus, men med en sambo som är väldigt bestämd när det kommer till jultraditioner var det tvunget att vara stearinljus till advent. Blockljus går inte. Okej, sade jag. Men, då vill jag inte ha något rött. Överenskommelsen var träffad. Fast när jag visade bilden jag fick skickad till mig igår medgav han att det var ju faktiskt rätt så fint. Så kanske till nästa jul...? I år är vi nöjda med vår miniskog och minimalt med röda dekorationer.

När första ljuset brinner...

Idag är första ljuset tänt i vår miniskog. Vi vaknade sent av en hund som ville gå ut. Jag begav mig ut i parken och Andreas fixade frukosten. Lyx att komma in till dukat bord. När vi tände ljuset tyckte jag det skulle vara fint att läsa en dikt, men vi kom bara till "När första ljuset brinner...". Mysigt blev det ändå.

Fönstershopping

Jag älskar att gå ner en sväng på Haga Nygata och titta i alla skyltfönster. Julskyltning är dessutom något extra. Den här fina adventsljusstaken (Pluto Produkter) hittade jag i en butik häromdagen. Vi har redan inhandlat en adventsljusstake i år och behöver inte en till. Tur att fönstershoppning inte kostar något.


Köksfönster

Överst: Vårt köksfönster för några månader sedan. Nederst: Så här ser det ut idag. Kryddorna har stått sig, helt fantastiskt! Detta är faktiskt det enda stället hos oss vi har pyntat med röda juldekorationer.
Härligt att marken fortfarande är vit och att inte snön har töat bort. En vit vinter är nog snarare undantag än regel i Göteborg. På tal om väder hörde jag att det skulle vara kallt december ut, december som inte ens har börjat... Jippie!

Drömhem & Trädgård

Månadens nummer har äntligen kommit! Kom precis in med rosiga kinder och trötta ben efter bus med Marley i snön. Så nu blir det mys i korgstolen med te och tidning.

Lite pyssel

Nu har Marley äntligen fått en låda på hatthyllan, nu har vi varsin!

Agatha Christie

Andreas kom hem häromdagen med tre Agatha Christie böcker som han hade köpt hos en av bokantikvarierna i Haga. Jag började läsa Mord per korrespondens så smått igår och sträckläste ut den idag! Hennes böcker är alldeles lagom, spännande fast inte på ett på ett brutalt rått sätt utan saker sker i maklig takt i några årtiondens England. De är lättlästa och amatör detektiver, som mig, har en chans att hänga med i hennes resonemang. Passar mig perfekt för tillfället. Härligt att jag har två böcker kvar!


Senaste loppisfynden


Ibland har jag flyt! Jag hittade två likadana burkar med fint tillhörande lock. Vet inte riktigt var de ska stå eller vad jag ska fylla dem med, men då julen nalkas med julgodis och andra godsaker är det nog löst inom kort.
En obehandlad furuhylla för 20 kronor! Tänkte måla den (har inte bestämt färg än, men funderar på vit eller någon brunnyans) och ha den i köket. Perfekt att ställa fina koppar och burkar på!

Te på posten

Brevet jag trodde var en räkning innehöll teprover, gissa om jag blev glad! Och så fina förpackningar, nästan så jag kan inhandla dessa enbart för dekorations skull! Höst- och vintermånaderna är som gjorda för att krypa upp i soffan eller mysa runt köksbordet med en kopp te i handen. Te gör mig alldeles varm inombords, speciellt när inomhustemperaturen inte riktigt hänger med i köldsvängarna eller efter en promenad i den friska vinter- luften. Syster kom förbi en sväng efter skolan så jag passade på att bjuda på en kopp te och bulle. Det var gott!

Marley och jag

Om jag ska vara helt ärlig har jag aldrig varit särskilt förtjust i djur. Det var innan jag träffade Andreas och när vi flyttade ihop blev jag inte bara sambo med honom utan också med en ettårig golden retriever, Marley. Idag är Marley en stor del i mitt liv. Han lägger huvudet på sängkanten när han tycker det dags att gå upp, vi har vår runda längs med älven vi går varje morgon, han blir otroligt glad varje gång jag, eller någon annan också för den delen, kommer hem (och det räcker att jag har varit nere med tvätten i fem minuter), han puttar lite lätt på mig med sitt gosedjur i munnen när han är bussugen och sedan för att han är så otroligt söt! Jag trodde aldrig att jag skulle kunna känna så mycket för en hund som jag gör för Marley.
Bilderna är tagna av Jenny när löven fortfarande klädde träden.

RSS 2.0