Morgonlycka


När jag går upp tidigare än resten av min lilla familj får jag se mina favoriter sova sött. Hunden sovandes på sin ena tass, ihoptryckt i ena sidan av sängen. Med sin husse tungt sovandes i sängen bredvid. Det går inte annat än att känna sig lycklig och rik.

Luft!


På eftermiddagen fick jag plötsligt en massa energi och lust att rensa garderoben. Först ut med allt på sängen. Därefter prova, granska och rannsaka. En kasse för kjolar, klänningar och linnen till nästa sommar. Och en kasse för kläder till klädbytardagen. Nu är det så där härligt luftigt i byråer och på klädstänger. Luft i garderoben, luft i sinnet!

Efter begäran har Charlotte anordnat ytterligare en bytardag i år. Vi, jag med flera, kunde inte hålla oss till nästa vår! Är du intresserad av att vara med, hör av dig till mig i så fall. Förmiddagen 17 september smäller det.

Gatukonst


På parkeringen utanför Schillerska gymnasiumet på Vasagatan är det annars tråkiga elhuset uppiffat.

Uppiffningen står en av gymnasieklasserna för. Porträtten föreställerna eleverna själva. Ett perfekt sätt att lyfta fram gatukonsten.

Veckans recept: Bönpotatissallad


Grillsäsongen tar väl aldrig slut? Det går faktiskt att grilla året om. Det handlar bara om att hitta en frivillig som vill stå ute under kallare temperaturer än de som brukar råda under ljumma sommarkvällar! Veckans recept är ett perfekt tillbehör till grillat, en potatissallad med svarta bönor och senapsdressing. Det här är en stående favorit i min familj, både till kött och fisk. Receptet tror jag ursprungligen kommer från Arla.

Bönpotatissallad

ca 600 g potatis
1 rödlök
körsbärstomater
1 burk svarta bönor
en stor näve ruccola

Dressing
1 del fransk senap
2 delar olja
lite vatten

Tvätta av och klyfta potatisen. Ställ i ugnen i 25-30 minuter, 225 grader. Skär löken i ringar, dela tomaterna och skölj bönor och ruccola. Låt potatisen svalna något innan de blandas samman med resten av ingredienserna i ett stort fat. Rör ihop dressingen och häll över strax innan servering.

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Har du något recept på vardagsmat du vill dela med dig av? Maila recept och gärna bild till j[email protected] så kanske det blir ditt recept som är Veckans recept. Både bloggare och andra läsare är välkomna att skicka in sina bidrag.

Hängig och lockig


Jag vaknade med halsont, förkylning och tung i huvudet i fredags morses. Efter att ha sjukanmält mig till jobbet somnade jag om och sov riktigt gott i två timmar till. Jag mådde lite bättre när jag vaknade på nytt och bestämde mig för att åka med till Skövde trots allt. Gå till frissan och sedan åka hem. De andra roligheterna fick jag tyvärr hoppa, matfestival på fredagskvällen och möhippa hela lördagen lång. Jag har inte gjort många knop sedan dess och hoppas att all sömn har gjort verkan. Jag fick i vilket fall mina lockar tillslut.

Krulltott


I skrivandes stund är jag på väg till Skövde för en massa roligheter. Första stoppet blir hos min frissa. Jag ska bli krulltott igen!

Veckans recept


Är det någon som lagar liknande mat vecka ut och vecka in? Det gör vi här hemma i alla fall. Jag gillar att laga mat och att greja i köket, men det finns inget tråkigare att laga mat när inspirationen går på tomgång. Därför har jag nu skapat en ny matkategori, Veckans recept. De återkommande inläggen är tänkta att bli en inspirationsbank för den som vill ha nya mattips och idéer. Veckans recept kommer att publiceras varje söndag kl. 18.00 med start nu på söndag, 28 augusti. Häng med om det låter intressant!

Har du något recept på vardagsmat du vill dela med dig av? Maila recept och gärna bild till [email protected] så kanske det blir ditt recept som är Veckans recept. Både bloggare och andra läsare är välkomna att skicka in sina bidrag.

Ett glädjande tröstpris


Jag vann nyligen ett tröstpris i en bloggtävling. Idag kom det på posten. Filmen Gröna stekta tomater och ett fint kort i ett brunt kuvert. Jag har inte sett den omtalade filmen. Härligt, nu har jag en osedd film att se fram emot. Tack fina Lotta!

Miljösmart pallbygge

 
Benen som jag skruvade bort från byrån målades vita. Jag hade färg, penslar och papp framme så det vara bara att dra ett varv med sandpapper innan jag kunde börja måla.
 

 
Jag begav mig till byggvaruhuset och fick en spillbit av en spånskiva tillsågad till mig. Vaddering fick en gammal kudde fungera som. Jag klippte till en bit lite större än träskivan och sedan drog jag bort vadd tills den var lika tjock överallt.
 

 
Med en häftpistol sköt jag fast tyget och vadderingen i skivan. Jag klippte tyget ungefär 10 cm extra på varje sida för att vara säker på att det skulle räcka runt. Tyget är en gardin och köpt på loppis.
 

 
Sedan använde jag samma skruvar som benen en gång satt fast i byrån med och skruvade fast skivan. Vips var pallen klar!
 

 
Den fungerar både som fot- och låg sittpall. Det häftiga är att pallen är helt byggd av återanvänt material! Jag är helnöjd.

Måndagsnöjet


Varje måndagsmorgon bläddrar jag i Göteborgspostens bostadsbilaga. Vart ska vi flytta denna vecka? frågar jag Andreas. Sedan drömmer mig bort bland vindsvåningar, skogsstugor och skärgårdsvillor för en stund.

Min helg


Tio minuter efter uppstigning i Stenungsund begav vi oss raskt till utsiktplatsen vid Tjörnbron. Nyvaken såg jag segelbåt efter segelbåt starta i regattan Tjörn runt. Häftig vy så där en lördagsmorgon.


Mammas och pappas björnbär har äntligen börjat mogna. Mörka bär slank ner både i magen och i burken.


De plockade björnbären och hallon ur frysen blev en mumsig bärpaj, toppad med fluffig vaniljvisp.



Mellan bärplockning och pajätning gick jag och Jenny ner en sväng till havet.




Matte och hund ömsöm gick ömsom sprang i vattenbrynet.



Marley var lika badtokig som vanligt och jagade bollen flera gånger om. Sedan sov han gott medan vi åt god middag.



Dagens morgon ägnades åt att lasta in alla möjliga ting in i bilen och fara till Slottskogsvallen. Vi och säkert hundra andra lastade ut påse efter påse ur bilar, dukade fram alla pryttlar på bord och hängde kläder på vädringsställ. Det var dags för bakluckeloppis!



Lunchen fixades av Andreas och avnjöts på motorhuven. Nu är vi trötta och belåtna efter en heldag säljandes i solen.

Pinn-up!


Vi har en ranglig växt som växer mer på höjden än på bredden. De tunna stammarna orkar inte hålla uppe bladen och förgreningarna hänger och slänger åt alla håll. Jag behöver en ordentlig blompinne, tänkte jag. Jag gick ut i skogen och kom hem med en lång gren. Med ett snöre fäste jag upp gren efter gren och växten står nu betydligt stadigare än innan.

Det blev visst pannkaka...


Pannkakor till mellanmål eller lättare middag är lyxigt. Jag brukar äta pannkakor med keso och bär. Nyttigare och matigare än att äta med sylt. Massa recept på pannkakor hittar ni här.

Sensommarkväll


Ja, jag kallar de stundande augustikvällarna för sensommarkvällar. Det är inte alls vidare varmt längre och ljumma sommarkvällar känns som ett minne blott. De småkyliga kvällarna avnjuter jag i värmen inomhus eller utomhus ordentligt omvirad i filtar. Oavsett temperatur bjuder himlen på ett vackert skådespel.

Bakluckeloppis i Göteborg 21 augusti


Jag tänkte slå ett slag för bakluckeloppis i Slottsskogen på söndagar. Nu på söndag kommer dessutom jag och Jenny stå där sälja. Vi hoppas på fint väder och mycket folk. Kom dit vettja!

För mer information och bildkälla se här.

Nymålat i pysselhörnan


Soliga eftermiddagar som denna badar pysselhörnan fullständigt i ljus. Fem månader efter inköpet har nu den lilla byrån blivit vit.


Ovanpå byrån står en målad fruktlåda med stuvbitar. Lådan har jag hittat på gatan utanför en restaurang. Jag lät lådan ligga orörd i två dagar, innan jag tog med den hem! Med lite färg blev den finfin.


I byrån har jag staplat mina tyger på hög.



Jag har tagit bort benen och skruvat dit hjul istället. Byrån blev lägre och fick plats under bordet. Dessutom har jag ett litet förvaringsutrymme bakom byrån, som vi nu lätt kommer åt.

Flugjakt


Marleys favoritsysselsättning så här års, näst efter att bada förstås, är att jaga flugor. Häromdagen lyckades han få tag på en. Han såg minst sagt förvånad ut medan flugan flög runt i munnen på honom. Sedan spottade han ut en stackars avvingad fluga.

Kräftskiva


Kräftor med stora klor och stjärtar på bordet,



dekorerade vattenglas,


färgglada papperslyktor,



snapsvisor (dock inte snaps nödvändigt)



och gott sällskap framåt midnatt är helt klart ett lyckat recept för en trevlig kräftskiva.

Fängslande


Ljuslyktan förvandlades till murgrönans klätterställning. Bladen letar sig fram mellan stenar och galler. Det är härligt att ge saker och ting nya användningsområden.

Välkommen in!


Tyghjärtat har hängt lite varstans i lägenheten. Nu hänger det på en av dörrarna i hallen. Som ett inbjudande välkommen in.

Meditativ aktivitet


Att måla är som meditation för mig. Jag har fullt fokus på penselns drag. Alla andra tankar är som bortblåsta. Hjärnan vilar för en stund. Tiden står still. Jag är här och nu, med penseln i min hand. I tystnad.

Frukosttips: Biscuit



Det lilla och mysiga fiket Biscuit ligger alldeles nära oss. Ibland lyxar vi till det och går ner dit och äter frukost. Jag har provat några olika frukostbjudningar i och runt Haga. Biscuit vinner i alla kategorier. Mysig miljö med slitna vita bord och stolar samt textilier i lugna pastellfärger. Goda luncher, smarriga fikabröd och sist men inte minst prisvärd frukost. En frukost utöver det vanliga. Varm dryck, fruktsmoothie, medelhavsyoghurt med björnbär och honung, scones, frukt- och nötbröd, några ostskivor, en klick färskost och marmeladbuffé. Personalen är väldigt tillmötesgående och ger nötallergiker som mig en extra scones istället för nötbröd. Dessutom är det alltid mycket folk, oavsett säsong. Det om något är ett gott omdöme!

Biscuit hittar ni på Sprängkullsgatan 15 i Göteborg.

Dominoeffekten


Nu är jag frisk som en nötkärna igen. I sängliggande läge kom den ena idén efter den andra hur saker och ting kan byta plats i vår lilla tvåa. När energin kom tillbaka satte jag igång! Brickan med tygrosorna i sovrummet förflyttades ut till vardagsrumsbordet. Fejkrosorna ersattes av riktiga blommor och blad.


På byrån hamnade istället fatet med mässingljusstakarna.


Utrymmet bredvid tv:n fylldes med en silverbricka med ljuslyktor och glasvaser. De sköra romantiska blommorna bryter av den hårda svarta tekniken. Snygg kontrast tycker jag.


En ljuslykta fick ersättas av en större. Jag ställde blomma och lampa på några böcker för att de skulle komma upp och synas mer. Utan böcker hamnar de lätt i skymundan i hörnet bredvid soffan.



Jag ställde pedistalen närmare fönstret för att rosen ska få så mycket sol som möjligt. Rosen får övervintra i en gammal plåtburk.


På kistan där rosen stod tidigare ställde jag en bukett krystantemum i fin porslinskanna.



Det ena ledde som bekant till det andra och köksbordet blev tomt. Där hamnade mitt nyfyndade fat, som blev ett fruktfat. Fatet har jag köpt i "min" second hand butik och jag spanade in fatet redan när det packades upp. När en arbetskamrat skulle prismärka tyckte hon det var så fult så hon var på väg att slänga fatet. Som tur var hann en annan arbetskamrat stoppa henne! Fatet blev mitt och jag tycker det är alldeles förtjusande. Smaken är som baken.

Den gröna gudomligheten



Squashen från mammas och pappas trädgård är rent ut sagt gudomlig! Dessutom växer den som ogräs och jag får påfyllning mellan jämna mellanrum. Jag och Jenny skär squashen i bitar och äter den som frukt.

Födelsedagsbarnets blommor





Igår skulle jag och Andreas egentligen vara vid Vänerns strand och fira min goda vän Saras 25-års dag. Jag blev plötsligt jättetrött och febrig en timme innan avfärd. Jag hoppades att lite sömn skulle göra susen. En timme senare kände jag mig fortfarande lika risig och vi fick lämna återbud. Verkligen jättetråkigt! Jag hade ett fram emot den här festen sedan i mars. Så nu har jag istället födelsedagsbarnets blommor på köksbordet, i en kanna från Myrorna. En tjuga fick jag ge för den - ibland går det även att fynda på "dyra" Myrorna! Febern har dessutom börjat släppa nu framåt kvällen och förhoppningsvis är jag frisk nog att gå till jobbet imorgon.

Längtansfull



Att bo mitt i smeten har sina fördelar. Jag har nära till restauranger, fik, affärer, frisör, matbutik, jobb och skola. Jag har också nära till gröna oaser och en å som slingrar genom stadens myller. Samtidigt som jag älskar stället vi bor på just nu är jag längtansfull. Jag längtar efter en trädgård. Att kunna hänga upp tvätt barfota. Att hämta posten i morgonrocken. Att ha bär och grönsaker i det egna trädgårdslandet. Att spela boll eller kubb på baksidan. Att sitta på altanen och njuta av middagar.



Jag längtar efter att ha skogen runt hörnet. Att ta långa skogspromenader och lyssna på trädens knarrande och djurens läten. Att känna skogens lugn. Att låta Marley springa lös och bli alldeles tokig av lycka. Att plocka svamp och blåbär.



Jag längtar att plocka blommor på ängen och sätta i vas. Att ha ängsblommor i varje rum.



Jag längtar efter att ta morgondopp i sjö eller hav. Att hålla huvudet kallt under vattnet. Att hoppa från höga klippor. Att kasta bollar till en ivrig och badglad hund. Att höra båtar komma puttrande.

I gatlyktans sken

 

Trots soliga sommardagar och ljumma sommarkvällar känner jag att hösten börjar närma sig. Sommarkläder reas ut och ersätts av höstkollektioner. Allt fler har haft sin semester och kommer tillbaka till arbetet. Vi har sommaröppettider en vecka till i second hand butiken jag jobbar i, sedan gäller ordinarie öppettider igen. Sommarsäsongen i Haga har toppats och gatorna är mer framkomliga än för två, tre veckor sedan. Då fick jag kryssa mellan horder av turister med karta och kamera i högsta hugg! Gatlamporna tänds tidigare varje kväll och lövens blad blir gula i sommarnatten.


Liv i parken



En måndagseftermiddag samlas ett gäng ungdomar i parken. Linor spänns upp mellan träden. De tar av sig barfota och tar några staplande steg på linan. Någon försöker tappert att cykla på en enhjuling. Det är liv i parken. Så spontant och så somrigt. Underbart helt enkelt.

Att stå på egna ben

På ett sätt fasade jag för den här sommaren. Andreas skulle jobba sex veckor i Skövde och jag skulle bo själv i Göteborg under den tiden. Innan denna sommar hade vi endast varit ifrån varandra några fåtal dagar under de ett och ett halvt år vi har varit tillsammans. Så att inte ses någonting under fem dagar i rad är en evighet för oss.

Samtidigt kände jag långt där inne att det här är precis vad jag behövde. Jag behöver se att jag klarar mig själv. För mig var det ett skrämmande steg ut i det okända. Från att vara mer eller mindre beroende av att ha Andreas nära, till att helt plötsligt stå själv inför livets händelser. Det är inga häpnadsväckande saker jag pratar om utan det handlade om att klara av vardagliga ting som att städa, tvätta, handla och laga mat själv. Sådant som jag vet att Andreas fixar när min ork inte finns. Att se till att jag kommer upp till jobbet på morgonen oavsett hur trött jag är. Att inte ha Andreas att luta mig emot när jag blir så där ohanterligt trött eller ledsen. Nu hade jag ingen annan att förlita mig på än mig själv.

Det var fruktansvärt de första dagarna. Att mötas av en tom lägenhet och veta att den kommer att förbli tom tog knäcken på mig. Jag bröt ihop och kom igen. För även hur outhärdligt det var de där dagarna, visste jag att det är precis det här som jag behöver för att resa mig ytterligare. Och jag klarade det! Jag står nu på mina egna ben och det i ett annat tempo än förr. Ett tempo med betydligt mindre press och stress. Är det smutsigt på golvet torkar jag lite på måfå med en trasa. Har jag varken lust eller ork att laga mat, köper jag något att äta. Är tvättkorgen full trycker jag lite hårdare och får ner lite till.

När jag inte hade någon trygghet i mig själv fann jag den i Andreas. Då var det en nödvändighet för att tillfriskna. Nu är det förrädiskt att leva genom någon annan på det sättet. Vi är vi, ibland. Andreas är alltid Andreas. Och jag är alltid jag.

Omplanteringar



Jag har samlat på mig en hel hög med blommor och plantor som behöver nya krukor, ny eller mer jord. Nu har murgrönan fått en ny kruka efter jag har tappat den gamla i golvet. Orkidéerna har fått ny orkidékompost, vilken jag hoppas gör susen för blomtillväxten! Alla kryddor i köket har hamnat i lerkrukor. Resten av blommorna har fått påfyllning av ny fräsch jord. Lika bra att ta alla omplanteringar på en gång!

Sommardjur




RSS 2.0