Färdigmålat!



Så där ja! Nu är hyllan som när som klar. Jag ska bara fixa någon slags hänganordning så förhoppningsvis kan jag hänga upp den imorgon (fler bilder kommer då). Som ni ser fick hyllan en guldkant också. En vän som tittade förbi idag tyckte att hyllan såg ut som en prinsesshylla med dess pastellrosa färg och guldkant. En riktig guldkant i tillvaron skulle man också kunna säga.

Jag skippade kökssvampen och använde pensel. Pilligt var det, men jag gillar som sagt när penseldragen syns.

Födelsedag x 2



Igår fyllde min syster år. Hon bjöd på god lunch och chokladmoussetårta. Mums till båda! Av oss i Haga fick hon två loppisfyndade glasburkar fyllda med godsaker. Den större burken fyllde jag med (köpt) müsli som jag piffade upp med mer russin. Den mindre burken fick mina hemmabakade havrerussinkakor fylla. Med egenfixat innehåll och snöre blir enkla burkar fina födelsedags- eller gå-bort-presenter.

(I paketet som skymtar bakom burkarna var det en elvisp. Nu slipper hon låna vår!)



Det kändes nästan som om det var min födelsedag också. För innan det riktiga födelsedagskalaset var jag och mamma i en syaffär för att kolla på en symaskin till min stora dag. Det slutade med att vi gick därifrån med en otymplig låda innehållande en symaskin! Äntligen! För så som jag har längtat. Jag har massa syidéer som jag nu vill och KAN förverkliga. Jag är lycklig!

Vad ska man göra för att klara Göteborgskylan?!



Jag börjar bli trött på det eviga tjatet att det är så kallt. I gårdagens GP hade en reporter frågat männsikor på stan vad man ska göra för att klara Göteborgskylan? Jag vet inte om det är för att jag är dotter till en förskollärare eller sysslade med orientering när jag var yngre, men det är väl inte så himla svårt att klara kylan. Det är väl bara att ta på sig! Hade det regnat så hade det varit rubriker om det och folk hade klagat på att det aldrig kan sluta regna. Min uppmaning är att bry sig mer om det man kan påverka iställer för att gnälla och lägga energi på det som man faktiskt inte kan göra något åt!

Varmt om rumpestumpen

Idag har jag varit på IKEA. Vi hann med både lunch och fika! Det är riktigt smidigt att ta bussen ut till IKEA i Bäckebol. Det tar bara en kvart från centralstationen. Lite osmidigare kan det bli att åka hem om man har inhandlat stora föremål, som för Jenny till exempel som köpte två stora ramar.



Jag fyllde på förråden med rollers (ett måste med en hund i huset) och diskhandskar (ett måste för torra händer). Den egentliga anledningen till att jag ville åka till IKEA var för att köpa dynor till köksstolarna. Nu sitter alla och är skönt varma om rumporna! Jag kom hem med en förhållandevis lätt påse med andra ord.


Den här bilden gör mig glad!



Jag blir så full i skratt när jag ser den här bilden. Han har verkligen tungan rätt i mun!

En liten smygtitt...



Nu är första lagret målat. Det blev i en ljus nyans av rosa. Rosa...såklart! Det var lite pilligt, en massa ställen och skrymslen som färgen kan rinna på och bilda "färgtårar". Jag läste på bloggen Hantverkaregatan att man kan använda en kökssvamp för att komma åt i alla hörn, vilket lät väldigt smidigt. Samtidigt gillar jag att penseldragen syns. Hmm...får fundera på saken tills imorgon.

Assymmetriskt schackbräde



Islossningen har avstannat och isblocken har fryst samman igen. Det har bildat ett häftigt mönster på kanalen. Som ett assymmetriskt schackbräde. Feskekörka och Hagakyrkan skymtar i bakgrunden.

Sandpapper och penseldrag



Nu har jag äntligen fått tummen ur och påbörjat uppiffningen av min loppisfyndade furuhylla. Den har stått nedanför där den ska hänga och väntat på att bli målad i tre (!) månader. Färgen köpte jag för en månad sedan. Ibland tar det lite tid för mig att sätta igång. Jag tycker ofta det är halva nöjet att planera, fundera på färgval, köpa färgen och så vidare. När jag väl sätter igång tar ju projektet slut så fort!

Den här gången kommer jag att måla hyllan i en annan färg än vit. Det jag målar med på bilden är grundfärg. Vilken färg hyllan får, återstår att se.

Italienska skor



För ett tag sedan köpte jag ett par italienska pumps på second hand. Mamma brukar alltid säga att jag ska passa på att köpa skor vid de tillfällena jag är i Italien och Spanien, att jag har lika smala och nätta fötter som kvinnorna kring Medelhavet. Det kanske stämmer för skorna satt som ett smäck!

Marley in action



Helgen har bjudit på fantastiskt väder. Även om det har legat lite snö på marken tycker jag att det har känts som vår. Solen har tittat fram och fåglarna har kvittrat. Vi har hittat ett nytt busställe till Marley. Det ligger en bit ifrån trafik och över marknivå med en mur runt omkring. Förmodligen så avskilt det kan bli i storstaden. Det är en av få nackdelar att bo centralt, det finns ingen skog som Marley (och matte) kan springa lös längre sträckor. Vi försöker ta vara på de ytorna som finns. Ibland busar vi flera gånger per dag istället. Speciellt när det är fint väder.



Marley älskar att busa. Han har stenkoll på vilka ställen som är hopp-och-lek ställen. I vanliga fall är det mesta intressant på promenaden och behöver undersökas, men när han har insett att vi är på väg till busställena är det raka spåret dit. Att jaga efter bollar och tugga på pinnar är det han gillar mest. Marley jagar och tuggar, jag fotograferar och lapar sol.



Vid det här laget vet Marley att om han kommer när vi ropar och sitter fint, får han godis. Hård träning har slutligen gett resultat.

Ordningen återställd



Nu är det som det ska igen. Vi har åter en hund i huset. Marley kom hem några dagar innan beräknat från Hundpensionat Bolmörten. Vi saknade honom så och dessutom var Andreas föräldrar bortbjudna på fredagskvällen, så det passade bra för båda parter! På ett sätt har det varit en skön vecka, slippa gå ut fyra promenader om dagen och dammsuga hela lägenheten varje dag. Samtidigt har vi saknat honom. Det har känts tomt. Det har saknats något i lägenheten. Ingen superglad krabat som möter oss när vi kommer hem. Ingen som vill busa med mig och kommer manande med ett gossedjur i munnen. Nu när Marley är hemma igen är ordningen återställd.

Sconesfrukost



När jag bodde i min studentlägenhet åt jag och några av mina vänner ofta frukost ihop. Vi bodde väldigt nära varandra (i samma hus och i grannhuset) så det var lätt att slinka in hos varandra på morgonkvisten. Vi bakade ofta scones. I ärlighetens namn kan jag inte dra mig till minnes att vi någonsin åt något annat! Dagens frukost gav mig därför härliga minnen och jag insåg att det var så länge sedan jag bakade scones att jag nästan hade glömt av hur himla gott nygräddade scones är.

Scones
2-3 personer, 250°

2 1/2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 rsk bakpulver
2 krm salt
2 dl mjölk
50 g smör

Smält smöret. Blanda alla torra ingredineser. Häll i smör och mjölk. Rör ihop till en kladdig deg. Platta ut degen i två kakor på bakplåtspapper. Dela kakorna i fyra bitar med en kniv och nagga dem med en gaffel. Grädda i ugnen i 10 minuter.

Kom ut ur garderoben!

Om vi skulle ha ett större sovrum skulle jag ha en klädställning. Fina klänningar och blusar kommer fram ur garderoben. Kläderna blir en inredningsdetalj. Dessutom är det praktiskt, isället för att hänga in använda kläder i garderoben igen kan de hänga luftigt i rummet.

 

Bild från Anna Truelsen

 

Min syster gillar gult och har hängt upp några (!) av hennes gula plagg i sovrummet. Supersnyggt tycker jag! Min klädställning hade utan tvekan varit fylld av rosa kläder... Och om man skulle tröttna är det ju hur lätt som helst att ge sin klädställning ett nytt utseende. Så här såg det ut hos syster innan det blev gult. Åh, jag vill också låta dem komma ut ur garderoben!

 


Foto: Jenny Svensson

Recept i plast

För några år sedan började jag samla recept. Jag köpte mig en fin pärm där jag kan ha alla mat- och bakidéer samlade på ett och samma ställe. Pärmen kommer fram när jag har lust att laga mat. Egentligen borde det vara så att jag kikar i den när jag inte alls är sugen på att laga mat och inspirationen tryter, men vid dessa tillfällen lagar jag någon av mina standardrätter istället för att hämta ny inspiration. Rätter som jag har gjort ett otal gånger och som jag behöver noll tankekraft till. Pärmen är också en perfekt inspirationskälla när det exempelvis är dags för middagsbjudningar och kalas. Hälften av innehållet i pärmen är något som kan bakas! Jag har inget register utan har sorterat recepten så gott det går i olika kategorier, fisk för sig, bröd för sig, tårtor för sig. Ja, ni förstår.



Jag har även lagt recepten i plastfickor så jag kan ta ut dem ur pärmen och ha receptet nära till hands när det är dags för matlagning/bakning. På så sätt behöver jag inte oroa mig om att pärm och recept blir smutsiga av stekos, kokande tomatsås eller något annat. Skulle detta hända går receptet lätt att torka av tack vare plasten.


(Nästintill) orörd drinkvagn



I ett hörn av vardagsrummet står Andreas Whiskeysamling framme. Jag tror att "vagnen" egentligen är ett gammalt blomsterbord. När jag flyttade in till Andreas var detta hörn det enda där jag inte hade lov att ändra något. I resten av lägenheten har vi gemensamt diskuterat val av möbler och ommöbleringar.



Detta hörn skulle som sagt förbli som det var, men jag har allt varit där och petat lite ändå. Jag har lagt dit några gamla böcker (med Andreas samtycke) som tidigare stod i en bokhylla som nu är uppflyttad till vinden. Böckerna kom till sin rätt här med tycker jag. Nu ska jag hålla hårt i mina fingrar så jag inte planterar några blommor när jag ändå är i farten!

Tantigt och stort

Min syster är en hejare på att hitta kläder på second hand. Nu har jag, med hennes stöd och hjälp, också börjat titta på kläd- och skoavdelningarna i second hand butikerna! Jag tycker det är lite svårt att se vilka klädesplagg som blir snygga på, det mesta ser tantigt och stort ut. Men det är bara att prova, prova och prova ännu mer. Jag provar många plagg som inte ser mycket ut för dagen där de hänger. Det mesta ser ut likadant på som det gjorde på galgen, men en del kläder blir jättefina och har det lilla extra när jag får på mig det. Hittills har jag fyndat två överdelar.


En vit blus med fina detaljer blev helgens fynd.


För ett tag sedan hittade jag den här koftan. Perfekt vardagsplagg.

Söndagspromenad med historiskt inslag



Idag på förmiddagen tog jag kameran och vandrade upp till Skansen Kronan. Idag används den ståtliga stenbyggnaden som restaurang. Jag har inte själv inte ätit där någongång, men jag har hört mycket gott om deras brunch de serverar under helgen.



Skansen Kronan byggdes i slutet på 1600-talet och skulle försvara Göteborg för fienden. Dock behövdes aldrig kanonerna användas och drygt hundra år sedan rustades försvaret ner. Sedan dess har Skansen Kronan fungerat som fängelse, nödbostad och militärmuseum. Som ni ser står en del av de hundraåriga kanonerna kvar. Häftigt!



Eftersom Skansen Kronan ligger på en kulle har man bra utsikt över Göteborgs centrala delar. Vid trädgrenarna skymtas Läppstiftet och det nybyggda Göteborgshjulet och till höger i bild Hagakyrkan. Mitt emot kyrkan kan man skymta vårat tak! Varje gång jag ser på Göteborg en bit från ovan slås jag av hur liten staden ser ut, allt känns så nära. Hamnen, Ullevi och Liseberg ligger på alla på stros-avstånd från lilla Haga.

Plast eller äkta?



För ett tag sedan arrangerade jag ett gäng små glasvaser på en silverbricka. Då använde jag mina tulpaner som var på sista versen. Det blir ett himla köpande av blommor om jag ska kunna ha ett fint blommande bricka varje vecka. Så jag har gjort en budgetvariant och använder mig att plastrosor. Jag gillar att pyssla om mina blommor, se hur de växer, frodas och får nya skott. Det är det som är grejen med blommor för mig. Därför känns det konstigt att ha blommor av plast hemma. De ser liksom likadana ut dag ut och dag in. Vad tycker ni? Har ni plastblommor hemma?

Hundpensionat Bolmörten och fredagsmys



Marley har åkt till Hundpensionat Bolmörten. Andreas föräldrar ska passa honom hela nästa vecka. Det innebär att vi är hundfria i över en vecka och därför är nu lägenheten grundligt städad och hundhårssanerad. Inbillar vi oss. För oavsett hur ofta vi dammsuger hittar vi alltid vita långa hårstrån från Marley. Tur att vi inte har så stora ytor att rengöra! Det är vilket fall en härlig känsla med ett rent hem och att städningen är avklarad innan helgen har börjat. Ikväll kommer syster och myser hos oss. Trevlig helg!

Enkel fisk i ugn

Jag älskar rätter i ugn. Oftast är ugnsrätterna väldigt enkla att tillaga, bara blanda samman någon röra som ska täcka fisken, kycklingen eller köttet. Sedan är det så smidigt också! Tjofs in i ugnen med maten och sedan sköter den sig själv. Under tiden kan man få undan disken, skära upp en fin sallad och duka.



Till lunch blev det idag en god ugnsbakad fisk med citron och mango. Vi hade ingen sallad hemma så jag skar till varsin "tomatblomma" istället. Jag gillar att ha något grönt (rött i det här fallet) på tallriken. Det ska vara en fröjd för ögat att äta också! Idag prövade vi ha potatismos till, annars är det gott med ris till fisken.

Ugnsbakad fisk med citron och mango
3-4 port, 225°

400-500 g fisk, ex. sej
150 g rökt skinka (kan uteslutas)
100 g mango, färsk eller fryst
1 dl mango chutney
2 citroner, pressad saft och rivet skal
3/4-1 dl olivolja
1 tsk chiliflakes
salt
1 dl riven ost

Lägg fiskfiléerna i en ugnssäker form. Salta. Skär skinkan (och mangon om du använder en färsk) i små bitar och häll över fisken. Blanda samman, mango chutney, citronsaft, rivet citronskal, olivolja, chiliflakes och en nypa salt i en skål. Bre blandningen ovanpå fisken. Strö över riven ost. Ställ i ugnen 15-20 minuter.

Ursprungsreceptet är från ICA.

Människans bästa vän

Det ligger nog någonting i att hunden är människans bästa vän. Jag kan inte bli annat än varm i hjärtat när jag ser den här bilden.



Second hand i Stenungsund

När jag besöker mamma och pappa försöker jag alltid hinna med en eller två second hand rundor. I Göteborg är efterfrågan av andrahandsbutiker stor och i och med detta upplever jag att priserna också har gått upp. I Stenungsund är priserna fortfarande låga och det är lätt att fynda! Så har ni vägarna förbi rekommenderar jag er att stanna till. På sommarhalvåret kryllar det även av loppisar i ladugårdar och källare i Stenungsundsområdet. På Returvaruhuset hittade jag ett fint uppläggningsfat med guldkant.



Hos Marta och Maria var det halva priset på textilier så jag fick med mig en ny köksduk (skymtas i bakgrunden på bilderna) och lite annat smått och gott. Jag kan inte få nog av glas och skålar och framförallt inte glasskålar. Så det fick bli en till till samlingen. 5 kronor för duken och 3 kronor för skålen, sanslöst billigt!


Helg och måndagslyx

Som sagt tillbringade vi helgen hos mor och far vid havet. Det blev precis så där lugnt och skönt som jag hade tänkt mig. Second hand fynd, god mat och gott sällskap. Vi spatserade längs med vattnet och spanade på måsar. Eller rättare sagt Marley spanade på måsar och jag hindrade honom att hoppa i havet och jaga dem.



Vi spelade ett antal omgångar Dot, familjens nya favoritspel. Till och med mamma som inte är särskilt förtjust i att spela spel tycker Dot är väldigt roligt. Hon föreslår att vi ska spela det, vilket måste ses som ett gott betyg från någon som i de flesta fall behöver övertalas när det kommer till sällskapsspel.



Igår kväll efter vi kom hem hängde vi mest framför tv:n och såg både veckans avsnitt av Solsidan och Sherlock Holmes. Imorses bakade Andreas amerikanska pannkakor till frukost, lite vardagslyx så där!



Datafria dagar

Nu tar jag dataledigt några dagar och åker till mina föräldrar i Stenungsund. Jenny, Andreas och Marley följer också med, så hela familjen är samlad. Vi ska gå på loppis, promenera längs havet, spela spel, äta och dricka gott och ha det allmänt skönt. Må väl.


En veckas visdom

Man lär sig något nytt varje dag finns det ju ett ordspråk som heter. När jag gick i skolan matades vi med ny kunskap varje dag. Det nya blev uppenbart. Men nu? Stundtals känns det som om jag håller på att bli fördummad för att jag inte underhåller hjärnan med samma kunskapsflöde. Nu har jag i veckas tid satt mig ner vid dagens slut och funderat på vad jag har lärt mig idag. Vad visste jag inte igår? Jag insåg att jag fortfarande lär mig massor! Andra sorts kunskaper, varav vissa kanske mer användbara än andra.

Torsdag
- jag inhandlade ett par skridskor på second hand. Tjugo kronor gav jag för ett par slitna hockeyrör som är i behov av slipning. Jag drog mig till minnes att mamma sagt något om att man kan slipa dem i sportaffär. När jag kom hem och visade Andreas mitt fynd berättade han, gammal hockeyspelare som han är, att man kan lämna in skridskor på Stadium för slipning. Perfekt!

Fredag
- när jag var ute och spatserade med Marley mötte jag en chow chow och dess ägare. Jag visste sedan innan att hundrasen är känd för dess blåa tunga. Hon berättade vidare ivrigt för mig att enligt sägen är chow chow är en blandning mellan björn och elefant. Jasså? sa jag och hon fortsatte berätta för mig att i hundrasens begynnelse fungerade hundarna som tempelvakter och... Ja, nog liknar den lite en björn och den var allt på sin vakt...






Foto: Wikipedia


Lördag - jag kanske har koll på det här med hundar ändå. Idag har jag lärt Marley vad jag ska duscha betyder. En av Marleys favoritplatser är duschen och ska någon besöka badrummet följer han mer än gärna in och sällskapar. De gångerna dörren har hunnit stängas står han tålmodigt utanför och väntar tills han blir insläppt. Den här gången skulle jag duscha och ville inte ha sällskap av en hund i vår lilla dusch, så när jag hörde Marley väntandes på andra sidan dörren sa jag helt enkelt till honom att jag skulle duscha. Han vände på tassen och gick och lade sig i sin säng. Duktig kille!

Söndag -
det finns tydligen en teori inom kosthållning som förespråkar att man ska dricka mixade gröna blad innan måltiden i syfte att förhindra att kroppen tar upp gifter och andra farliga ämnen i maten. Jag har tyvärr inte hittat någon mer källa än den muntliga. Jag tycker det är intressant ämne och hur långt människan är villig att gå för att äta "nyttigt".

Måndag -
cirka 1,4 miljoner personer besöker Hemnet varje vecka. Det har blivit ett folknöje att titta runt på och i andras hus.

Tisdag - AC Milan har gjort ytterligare en värvning på kort tid. Numera spelar Urby Emanuelsson, en holländare från Ajax, i den rödsvarta tröjan. Tack vare Andreas har jag numera koll på italiensk fotboll.







Foto: AC Milan



Onsdag - tack vare Andreas har jag även blivit introducerad i en rad olika serier. Jag har till exempel lärt mig att Sheldons ord är lag, att Penny inte riktigt har koll på affärsmässig distribution av hårspännen, att Howard är en ganska sliskig typ som inte förstår sig på kvinnor, att Raj inte kan prata med kvinnor (om han inte är full) och att Leonard är olyckligt kär i Penny, allt detta i den roliga serien The Big bang theory, som handlar om fyra nördar som kan det mesta som rör fysik och annan vetenskap men som saknar vissa förmågor i den sociala världen.


Torsdag - var jag på Frölunda torg och insåg att köpcentret var både stort och fräscht. Och inte alls lika mycket folk som i Göteborgs centrala shoppingstråk. Hit ska jag åka fler gånger.

Vad har ni lärt er idag?

Rosa var det här...

...och där. Ja, lite varstans i lägenheten och i garderoben. Jag fyller en tvättmaskin med kläder i rosa nyanser utan problem. Det finns något rosa i varje rum om jag ska vara ärlig. Vad jag har förstått genom tidningar och andra bloggar så är rosa en av vårens hetaste inredningsfärg. Rosa är inne nu. I min värld har rosa varit inne de senaste tjugo åren. Jag bryr mig inte särskilt mycket om trender utan inreder och klär mig efter det jag tycker om. Så rosa blir det!



Jag började tänka efter hur mycket rosa inredningsdetaljer vi egentligen har. Kuddar, filt, ljuslyktor, blommor, lampskärm, dukar, kruka, glasburkar, grytlappar, förkläde, kökshanddukar, handdukar i olika storlekar, disktrasa, matta med rosa inslag... Oj, vad många ting det blev! Jag visar ett axplock av rosa detaljer som pryder vårt hem.





P.S Tack för alla fina kommentarer ni lämnar. Jag blir varm av glädje.

Härlig inställning

Jorden kommer att gå under år 2020. Det påstående fick nog en och annan runt bordet (i alla fall mig) att tänka/säga usch och fy, så kan man ju inte säga och på nyårsafton till råga på allt. Nu ska vi vara glada och inte tänka sådana tråkigheter. Medan en vän till mig sa att då är det bäst att vi passar på att njuta de dagarna som faktiskt är kvar.

Den här ordutbytelsen hände alltså på nyårsafton, men av någon anledning kommer jag väl ihåg den. Den påminner mig om betydelsen av att se saker från andra perspektiv, från en mer positiv och harmonisk sida. Tänk om man istället för att tänka negativa tankar eller att bli besvärad/irriterad över saker och ting, valde en annan tanke- och känsloväg. En annan, en mer härlig inställning till livet. Tack M för det!

Kommer världen se ut så här om några år?


(Bild från http://tyratheone.blogg.se/2010/december/jordens-undergang.html)

RSS 2.0