Julgodis

Vi har bakat julgodis sedan barnsben med våra sysslingar och för några år sedan när föräldrarna tröttnade bestämde vi oss själva för att föra julbakstraditionen vidare. I år var det dock bara jag och min syster samt Andreas som smakråd som stod för baket. Årets julgodisbak bestod av två nyheter och en gammal favorit. Alla är enkla att göra och mmmm så gott!

Ingefärskola

100 gram smör

2 dl socker

4 msk vetemjöl

1 dl sirap

2 msk färsk riven ingefära

 

Pensla ett bakplåtspapper med lite olja och lägg det på en plåt. Blanda alla ingredienser utom ingefära i en kastrull och värm under omrörning. När den börjat bubbla ska den koka i fem minuter. När kolan börjar bli färdig är det dags att riva ner ingefära. Rör om ordentligt och häll sedan upp smeten på plåten. Låt svalna en stund och klipper därefter kolan i lagom stora bitar.

 

Hittad på underbaraclara.nu.

 

 

Marshmallowfudge

3 dl strösocker

60 g smör

4 msk sirap

4 tsk kakaopulver

4 msk mjölk

1 dl minimarshmallows

 

1. Smält smöret försiktigt. Det får inte bli det minsta brunt. Häll i socker, sirap, kakaopulver och mjölk. Låt allt smälta under omrörning på svag värme.

2. Koka upp. Täck med lock och låt koka i 3 minuter. Koka sedan utan lock tills massan håller för ett kulprov. Häll en droppe i kallt vatten och rulla till en boll. Fungerar det är smeten klar. Koka annars en stund till.

3. Lyft av kastrullen och ställ den i en bunke med kallt vatten. Vispa in luft i massan med en trägaffel. Massan blir tjock och luftig och får en ljusare färg. Blanda ner marshmallows i massan. De smälter till hälften och ger en zebrarandig massa.


Hittad på recept.nu.


Våra fudge blev inte riktigt som receptbilden visade utan påminner mer om kola så vi kallar dem Zebrakolor istället.




Nougatbollar

250 g nougat

ca 75 g mörk choklad

hackad mandel

 

Se till att nougaten är rumsvarm, rulla den sedan till små bollar. Smält chokladen i vattenbad. Doppa bollarna i den smälta chokladen och strö över hackad mandel. Ställ kallt en stund så att chokladen stelnar.

 

Eget recept inspirerat av mozartkulor fast utan mandelmassa.



Kommentarer
Postat av: Andreas

Jag gillar zebrakolorna mest!

2010-11-29 @ 21:10:14
Postat av: jenny

gott blev det, jag har fortfarande ont i magen;)

2010-11-29 @ 21:17:40
URL: http://jennysv.blogg.se/
Postat av: Moris

ingefärskolorna var supergoda! Puss

2010-11-29 @ 21:41:09
Postat av: Pappsa

jag gillade nougatkulorna bäst!!!!!!!!!!!!

2010-11-30 @ 20:48:58
Postat av: Johanna Wagnborg

Kul med blogg!

Tror att du måste röra runt mer i fudgen så att den blir tillräckligt kall och så att "kolasträngarna bryts". Jätteenkelt att få till om man har i 100 g choklad i fudgesmeten. :)

2010-12-04 @ 17:58:41
Postat av: Ellen i Colorado

guud va godissugen när jag läste de där...hehe.... ska nog röra ihop lite smeter när jag vaknar imorgon:)

2010-12-10 @ 06:40:41
URL: http://esfc.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0