Klänningen på!


Klänningen är avklippt och invigd. Jag poserade i ett regnigt och öde Haga i min finfina klänning. Den 25 centimeter breda biten som åkte av har jag tänkt att använda som sjal. Här går inget till spillo. Precis enligt min melodi.

Att vara snäll mot sig själv

Vi är snabba på att döma oss själva. Att vi inte är tillräckliga. Att vi säger fel saker. Att vi gör fel saker. Att vi lever på fel sätt. Att vi borde göra mer. Tänk om du skulle säga det du tänker om dig själv till någon annan? Att säga till någon du tycker mycket om att denne inte duger som hon/han är? Att aldrig förlåta en vän som har sårat dig? Att påpeka att någon inte är tillräckligt bra mamma/pappa/flickvän/pojkvän/vän? Att bete sig på detta sätt mot någon anses elakt. Att bete sig på samma sätt mot sig själv är av någon konstig anledning helt okej.

Medkänsla handlar om att känna med andra personer i både glädje och sorg. Medkänsla handlar också om att känna med sig själv, att visa sig själv respekt för den du är. Om vi kan förlåta andra bör vi kunna förlåta oss själva.

Det är en otroligt mäktig känsla att verkligen känna att jag är jag och att det är något ingen kan ändra på. Att vara ödmjuk inför sig själv är lättare sagt än gjort. En förutsättning är att smörja och vårda själen. Att ge sig själv en kram emellanåt, att säga att jag är bra som jag är till sig själv och att tänka andra snälla tankar om sig själv får själen att må gott. Att ge sig själv det man behöver är också själavårdande. Vad det är just du behöver för stunden är det bara du själv som vet eller kan ta reda på. Det kan vara att finna lugnet igen, att hitta tillbaka till glädjen, att bibehålla fokus, få ny energi eller att få livet i balans. Vad är det som gör dig lugn, glad eller fylld av energi?

Ibland kan det vara svårt att veta vad det är och att ge sig själv det. Ibland är det lättare. Det är i vilket fall viktigt att fylla på sig själv och inte alltid handla efter vad som är bra för de runt omkring. Jag är alltid fokus i mitt liv. Jag kan ingen ta ifrån mig. Därför försöker jag varje dag att ta hand om och vårda det enda jag är säker på att jag har livet ut, mig själv.

Promenad i Änggårdsbergen


Med vatten i Kånken och karta i handen vandrade vi omkring i Änggårdsbergen. Vi letade oss fram på mindre stigar med Marley galopperande bredvid oss. Han hoppade i det böljande blå när andan föll på. Med solen i nacken och en mossluktande hund vandrade vi vidare. En fredagseftermiddag med storstadens puls på avstånd.

Veckans recept: Enkel fiskgryta


Enkel fiskgryta
4 portioner

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
7 potatisar
2 morötter (som jag glömde)
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2,5 dl crème fraiche paprika chili
500 g fisk, ex. lax
170 g skalade räkor

Hacka schalottenlök och vitlök fint. Dela potatis och morötter i lika stora bitar. Stek löken lätt i en klick smör i en stor kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärning, potatis och morötter när löken fått färg. Låt koka tills potatisen och morötter är mjuka. Skär laxen i bitar. Häll i lax och crème fraiche. Rör om försiktigt så att inte laxen delar sig. Smaka av med svartpeppar. Låt koka i några minuter. Blanda i räkor innan servering.

Garnera gärna med färska örter. Det ska även vara en fröjd för ögat att äta. Jag brukar köpa krukor med kryddor i matbutiken och plantera om. De växer som ogräs och jag har alltid färska örter att dekorera och smaksätta maten med.

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Har du något recept på vardagsmat du vill dela med dig av? Maila recept och gärna bild till  j[email protected] så kanske det blir ditt recept som är Veckans recept. Både bloggare och andra läsare är välkomna att skicka in sina bidrag.

Klädbytardag med funderingar


Idag gick årets andra klädbytardag av stapeln. Jag kom dit med tretton plagg och kom hem med sju. Det får jag kalla en lyckad dag. Samtidigt som jag är glad över att fynda nya kläder kan jag inte låta bli att reflektera över dagens förhållningssätt till kläder och konsumtion. I princip alla som var där idag var där för ett halvårs sedan också. Nu liksom då hade var och en med sig minst tio plagg. För sex månaders sedan hade jag inga problem att hitta tio klädesplagg jag inte använde till vårens klädbytardag. Till dagens bytardag hade jag inte några problem att plocka ut tio till. Vi köper och slänger hur mycket kläder som helst, det är som om vi aldrig blir nöjda. En drivande vilja att alltid ha mer. Klädbytardagar och second hand och gör att vi kan handla med gott samvete. Men vi köper fortfarande mer än vad vi egentligen behöver. Vi köper för köpandes skull. Jag tror bestämt att jag ska hänga tillbaka de plaggen jag hängde undan på jobbet i fredags.

Växtglädje


Så där ja. Nu börjar det likna något.

En mysig helg!


I fredags eftermiddag packade jag och fyra kompisar den lilla bilen full och begav oss söderut. Efter långa bilköer och matstopp nådde vi tillslut den röda stugan på Blekinges kust.


Ett helt sagolikt sommarställe med stor tomt och egen brygga.



Utsikten under morgonpromenaden var ändlös. Tänk och få gå morgonpromenader som denna varje dag, sa jag och drömde om ett hus vid havet.



Frukosten intogs på äkta sommarstugevis, på blommig vaxduk och Gröna Anna servis. Det är alltid så gott att äta när man har varit ute en sväng först.


Vi åkte på en dagstur till Karlskrona, gick i affärer och åt glass. Glassiären är kända för deras generösa portioner och hemmagjorda rån. Rånet smakade som våfflor! Det var supergott och jag blev mätt som en plätt!



På kvällen åt vi gott i skenet av kronans ljus. En supermysig helg i lungt tempo med personer jag tycker mycket om.

Veckans recept: Getostgratinerad squash


Veckans recept med bild står min mor för denna vecka. Mina föräldrar skördar fortfarande squash i rasande takt och letar efter nya sätt att tillaga grönsaken. Det senaste receptet de provade är getostgratinerad squash. Det blev gott, så gott att jag ska bjuda på det när ni kommer nästa gång utropades. Rätten fugnerar både som förrätt, huvudrätt eller till buffé. De gratinerade squashtornen serveras förslagsvis med lax i ugn.

Getostgratinerad suqash
4 portioner

1 kilo squash

Fyllning
100 g chevréost
6 marinerade soltorkade tomater
15 urkärnade svarta oliver
1 vitlöksklyfta
2,5 dl kesella
1 dl riven ost
3 msk repade timjanblad
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225º. Skär squashen i 4 cm breda bitar. Gröp ur dem med en tesked men spara lite i botten så att fyllningen inte åker ur. Förväll squashen i lättsaltat vatten i ca 3 min. Ta upp dem och låt de rinna av. Ställ squashtornen i en ugnssäker form. Kantskär och mosa osten. Hacka tomaterna och oliverna. Blanda ost, tomater och oliver. Skala och pressa vitlöken och blanda i övriga ingredienser. Fördela fyllningen i squashen. Gratinera i övre delen av ugnen tills fyllningen har fin färg ca 15 min. Garnera med timjan.

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

 

Har du något recept på vardagsmat du vill dela med dig av? Maila recept och gärna bild till [email protected] så kanske det blir ditt recept som är Veckans recept. Både bloggare och andra läsare är välkomna att skicka in sina bidrag.

Grönt inne


Det gröna ute möter det gröna inne. Vårt bonsai-liknande träd pryder sovrummets fönsterbräda. Likt ett träds grenar i vinden svajar bladen av friska höstvirvlar som letar sig igenom fönsterspringan.

Hemmahelgen


I lördags gick jag och Jenny på en ordentlig loppisrunda. Vi började på Kommersen på Första långgatan. Trots att loppmarknaden ligger jättegärna både mig och Jenny och har öppet varje helg, har vi inte varit där innan. Det var definitivt ett ställe där det skulle gå att fynda. Om man orkar rota bland allt bråte vill säga. Det var alldeles för mycket saker på för liten yta för min smak.



På vägen hem passerade vi Bondens marknad i Haga. En massa ekologiska och närproducerade råvaror.



Hemma hämtade Marley och begav oss till nästa fyndställe, loppis på Heden.



På Heden var det inte lika trångt bland alla grejer. Jag tittade länge och väl på den här fina minikistan, innan jag bestämde mig för att inte köpa den. Någonstans måste jag hejda mig i loppisfyndandet. För om jag skulle köpa allt jag vill utan eftertanke skulle vi behöva flytta till något större inom kort. En whiskeykaraff till Andreas och ett par skor till mig tyckte jag mig dock behöva.



Marley charmade som vanligt de flesta och fick klappar till höger och vänster. Inte honom emot!



På kvällen dukade jag och Andreas fram kräftor, sallad, bröd och miniostar.



Söndagen gav en smak av sommar. Vi gick ner till vattnet för lunch.



Vi satte oss i gräset i skuggan av ett träd. Baguette med skagenröra och bästa Pago smaken fanns i lunchpåsen.


Marley var mer än sugen på en bit baguette. Och det fick han också, ibland är han så söt så det är svårt att motstå.

Det har varit väldigt skönt att vara hemma en helg och göra det som faller oss in. Som att sova en stund på eftermiddagen. Inte ha en massa planerat som det lätt blir när vi är iväg. Man måste njuta av att vara hemma för att kunna njuta av att vara borta.

Veckans projekt


Jag har under en tid samlat på mig ett dussin ramar. Den brokiga samlingen ska så småningom hamna på två olika väggar, en i sovrummet och en i vardagsrummet. Veckans projekt blir att leta igenom fotobiblioteken efter fina bilder att framkalla.

Så här blev lockarna!

Foto: Jenny

Så här ser jag ut nuförtiden, lockig och rufsig i håret.

Veckans recept: Korvgryta med sting


En dag i juli kokade jag och Malin ihop en kryddig gryta. Korvgryta har något höstigt över sig, men smakade så gott den där ljumma sommarkvällen på innergården.

Korvgryta med sting
4 portioner

5 starka korvar, ex. chorizo, bratwurst
2 stora morötter
1 burk krossade tomater
3 dl vispgrädde
några msk chilisås
salt
peppar
färska örter, ex. basilika, koriander

Skär korv och morötter och stek i smör tills de har fått en krispig yta. Häll i krossade tomater och vispgrädde. Låt koka samman. Smaka av med chilisås, salt och peppar. Strö över färska örter och servera med hårt bröd.

... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Har du något recept på vardagsmat du vill dela med dig av? Maila recept och gärna bild tillj[email protected] så kanske det blir ditt recept som är Veckans recept. Både bloggare och andra läsare är välkomna att skicka in sina bidrag.

Barnasinne


Marleys favoritgosedjur Ville Vessla har fastnat bland whiskeyflaskorna. Han är dykandes på väg ner till de andra leksakerna, men fastnade på vägen. Jenny, 23, och Andreas, 25, har haft godesjurskrig. Vem som gick segrande ur kriget spelade nog ingen större roll, för en kul stund hade de. Jag tycker att det är viktigt att busa och göra aktiviteter som anses vara till för barnen. Hoppa lite extra i vattenpölarna. Ha kuddkrig. Gunga och hoppa studsmatta. Spela spel. Kratta lövhögar och slänga sig i dem. Skotta snövallar och bygga grottor. Rulla snögubbar. Bygga sandslott. Fiska krabbor. Åldern sitter inte i siffrorna utan i sinnet. Dessutom är bus frigörande, vi slappnar av och skrattar. Sådant vi mår bra av.

Klänning på vift


Jag har fyndat en finfin femtiotalsinspirerad klänning på second hand. Nu hänger den ute på vädring. Den unkna doften ska bort och klänningen ska läggas upp en bit innan den är redo att användas.

Gabriellas sång


En tavelram för en tjuga, torkade växter och maskinskrivna ord. Jag gillar att skriva på min gamla maskin, det känns rustikt på något sätt. Trycka ner bokstav för bokstav hårt. Bokstäver som bildar ord som bildar meningar och slutligen blir en sångtext. En sång jag dessutom tycker mycket om, speciellt sista raden - jag vill känna att jag levt mitt liv. Maskinen fick fnatt emellanåt och gjorde mellanslag mitt i ett ord. Först tänkte jag göra om, men sedan lät jag det vara. Det hände säkert de gamla författarna och filosoferna också.

Jag har även gjort två andra tavlor med torkade växter, se här.

RSS 2.0